Кой е Идеал Петров

Идеал Петров е бил не просто реален човек, а личност с богата биография и със завидна популярност. И макар днес името му да се използва като жаргонен израз, доста хора не знаят, че той е бил уникален актьор със съдба достойна за приключенски роман. Когато чуят Идеал Петров хората във Варна имат различни представи.

А Идеал Петров е реален човек и е един от най-изявените български актьори от средата на 20 век. За да научим повече се срещаме с Алексей Идеалов – 88-годишният син на Идеал Петров.

„Публиката много го обичаше. Баща ми беше актьор, който като излезеше и запълваше сцената с присъствието си. Няма значение каква роля играе“, спомня си синът.

Какво е правил Идеал Петров преди да стане любимец на публиката – никой не знае. „Знам само, че е бягал с приятеля си с турски кораб от военен съд. Бил е известно време моряк на този турски кораб. От него пък бяга в Одеса – 1920 г. Бил е в червената армия, без оръжие да хваща. Междувременно е боледувал от холерина, от която е оздравял благодарение на шепа боб и една люта чушка, колкото и да звучи смешно и неправдоподобно, но е точно така“, разказва Идеалов.

И неслучайно някои определят съдбата на Идеал Петров като достойна за приключенски роман.

„Предлагали са му да остане в Москва. Той обаче отказал и се върнал с приятеля си в България през Румъния, където биват хванати, въдворени в концентрационния лагер край Дунав и където изкарват 6 месеца“, разкри Алексей.

А след като се завръща у нас, след редица премеждия започва и истинската му актьорска кариера в общинския театър на Варна, който днес носи името на Стоян Бъчваров. „Днешните артисти не могат да си го представят, защото сега условията са други. Едно време са правили не 1-2 постановки, ами по десетина, че и повече на сезон“, смята той.

И така Идеал Петров играе повече от 400 роли в театрите в цялата страна. Голяма част от тях заедно със своята съпруга – Роска Петрова. „Тя също много е била добра актриса, но не е толкова известна като баща ми със своето име Идеал, което е станало нарицателно. Те са цял живот – 54 години заедно. Това е актьорско семейство. Вкъщи се говореше за театър, за изкуство“ ,споделя синът им.

Изкуството по онова време обаче не е било от най-безопасните. „В Хасковския театър при едно представление трябвало да се произведе изстрел. Те се произвеждали в театъра с халосни патрони, но по невнимание този, който произвежда изстрела, го улучва в краката и двата му прасеца са разкъсани. Тези патрони бяха дървени отпред. И е имало опасност и да му ампутират краката. По едно чудо го спасяват“, разкрива синът му.

Освен в театъра Идеал Петров бил търсен и от киното. „Първият път, когато го поканиха, отиде. В „Хитър Петър“ игра пашата и като се върна, каза „Втори път никакво кино. Това не е работа. Ще ме карат аз 10 пъти да повтарям една и съща реплика – 1,2,3 дубъл – а, без мене!“ Колкото пъти го каниха, отказваше категорично. Той беше театрален актьор“, допълва Алексей Идеалов.

Никой обаче и до ден днешен не може да каже как се е появил жаргонният израз, носещ името на популярния актьор. „Някъде началото на 50-те години, тук във Варна за първи път, когато чух „Идеал Петров“. Пред мен са го казвали без да знаят, че ми е баща“, отбеляза той.

А в сърцата на неговите близки и на хората, които го познават той ще остане като безумно честен, прям. „Не се съобразяваше с никого. Казваше това, което мисли. Той просто беше авторитет – обичан и уважаван от гражданите на Варна“, завършва синът му.

Нова телевизия, „Събуди се“

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *