Коя е Ким Джу Ае

Южнокорейската разузнавателна агенция заяви, че малката дъщеря на севернокорейския лидер Ким Чен Ун за негова вероятна наследница, пише Sky News.

За първи път Националната разузнавателна служба съобщи, че разглежда Ким Джу Ае, за която се съобщава, че е на около 10 години, като вероятен наследник на баща си.

Като основание за оценката си тя се позовава на анализ на нейната публична дейност и на предоставените ѝ държавни протоколи.

Откакто преди малко повече от година тя бе представена пред външния свят, се спекулира усилено с бъдещата роля на Джу Ае.

Коя е Ким Джу Ае?

Севернокорейските държавни медии я наричат „най-обичаното“ или “ уважаваното“ дете на Ким Чен Ун.

Тя публикува множество снимки и кадри, на които е придружавана от баща си по време на публични събития, което показва нарастващия ѝ политически авторитет.

Южнокорейските медии по-рано изказаха предположения, че тя е второто от трите деца на лидера, като първото дете Ким е момче. Анализаторите обаче поставиха под въпрос достоверността на тези съобщения.

Северна Корея, която е една от най-потайните държави в света, не е потвърдила дали Джу Ае има братя и сестри.

Смята се, че тя е детето, което американската баскетболна звезда Денис Родман нарече дъщеричка на Ким след пътуването си до столицата Пхенян през 2013 г. Изненадващо разкритие

Джу Ае се появява за първи път публично през ноември 2022 г., когато наблюдава изстрелването на тестова ракета с голям обсег заедно с баща си.

Това е огромна изненада за чуждестранните експерти, тъй като нито Ким Чен Ун, нито баща му Ким Чен Ир са споменавани в севернокорейските държавни медии, преди да навършат пълнолетие.

След нейната шеста публична поява миналата година анализатор от Северна Корея заяви пред Sky News, че се очертава „тема“.

Жан Х. Лий, който създава първата редакция на информационната агенция Associated Press в Северна Корея, заявява, че събитията, на които тя присъства, обикновено са свързани с „оръжия и ракети“.

Тя споделя, че най-впечатляващите снимки на Джу Ае са от времето, когато е присъствала на военен банкет по случай 75-годишнината от създаването на армията на страната през февруари миналата година.

„Когато погледнете тези снимки, тя е отпред и в центъра. Тя е там. Това е нещо като картина на баща, майка и дъщеря. И мисля, че това, което хората забелязаха, разбира се, на първо място беше: „О, Боже, той представя дъщеря си“. Какво означава това?“, разказва тя.

Колко вероятно е тя да наследи баща си?

Ким вероятно вярва, че дъщеря му има капацитета и решимостта да го наследи като лидер, според анализатор от частния институт „Седжонг“ в Южна Корея.

Чонг Сонг-Чанг отбеляза, че затлъстяването на севернокорейския лидер изглежда толкова сериозно, че „няма да е изненадващо, дори ако той падне утре“.

„Придружавайки баща си на важни събития, тя сякаш се учи на протокола и изгражда човешка мрежа на крехка възраст“, заявява той.

Въпреки това разузнавателната служба на Южна Корея има недобри резултати, когато става въпрос за потвърждаване на събитията там.

Няма официален коментар и от севернокорейските държавни медии относно план за приемственост.

В миналото службата за национална сигурност и други южнокорейски правителствени служби са предупреждавали, че е твърде рано да се гледа на Джу Ае като на наследник на баща си, предвид сравнително младата възраст на Ким – на 8 януари той навършва 40 години.

Също така се позовават на доминираната от мъже структура на властта в Северна Корея. От основаването си през 1948 г. Северна Корея е управлявана от последователно сменящи се мъже от фамилията Ким.

Анализатори смятат, че изявите на Джу Ае са „култивиране на семейство Ким, като монархия и династия“.

 

Автор: ИА Фокус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *