Лихвите по кредити ще се вдигат

Лихвите по кредитите ще се повишат през следващата година и това ще се усети от кредитополучателите. Това прогнозират експерти в сферата на ипотечното кредитиране. Те успокояват обаче, че покачването ще бъде минимално и плавно, и няма да възпрепятства изплащането на заемите.

Ефектът от повишените лихви на Европейската централна банка вече се усеща и от кредитополучателите у нас. В една от големите банки очакват средните лихви да достигнат до 2,7% към края на тази година и да продължат повишението си и през новата.

„Със сигурност ще има повишение на лихвите. Безспорно до 2024 г. очакванията са за по-сериозно покачване между 3,3% до 3,5%, а през 2025 г. с малко по-малък темп до 3,75%“, категорична е Екатерина Панайотова, директор „Продажби в клонова мрежа“.

„Очакваме през 2024 г. новите проекти на инвеститори и строители на първичния пазар да компенсират малко недостига на предлаганите имоти на вторичния пазар, но не очакваме това да доведе до намаляване на цените, тъй като себестойността на строителството се повиши“, каза пред БНТ Антон Андонов, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *