Музей-галерия „Анел“ показва творби на Цанко Цанков

Цанко Цанков е не само изключително талантлив майстор на четката, той е провокативен, нестандартен, отхвърлящ всяко табу, когато става дума за еротика. Преди време негова изложба беше цензурирана заради платна с голи женски тела.


По повод 60-годишния юбилей на Цанко Цанков Музей-галерия „Анел“ в София отказва да слага морални и естетически ограничения на неговия необичаен поглед към видимото и невидимото в еротиката. Няма цензура и спрямо подсъзнателното изразяване на нормалната сексуалност, която от векове е вградена в митове и философски системи.

На 23 януари от 18 ч. в музей-галерия „Анел“ ценителите ще видят мащабна експозиция с 56 живописни произведения на Цанко Цанков, който демонстрира различни посоки и тематични полета в своето творческо развитие.

Експозицията показва избрани картини, които показват виденията на художника, преминаващи през световете на митологията, библейските предания, духовните символи и знаци на християнската култура и на многоликата женска красота.

Картините са създавани през заличните творчески периоди на развитие на художника, като демонстрират естетическите и творчески търсения на Цанев.

Платната са живопис, в рисунка и цвят, живи проекции на ракурси и движения със статични образи на двуизмерен фон. Сред темите са „Легенди, митове и Библия“, „Недоразказани истории“, „Отвличането на Хиподамия от кентаврите“, „Даная и златния дъжд“ и библейски предания за „Дъщерите на Лот“, както и за любовта на съблазнената от Давид Вирсавия. Публиката ще види живописни платна от Индия, в които художникът споделя впечатленията си от духовните практики във Вриндаван с портрета на „Садху“ и с голите пастирки – гопи, любимките на бога Кришна. В серията „Ортодокс“ абстрактната живопис е най-близо до неопластицизма – с използването на прави ъгли по хоризонтала и вертикала, изобразени като решетка или кръстове от епитрахил. Силно повлияни от иконата в цвят и позлата, тези символични произведения са свързани и с някои църковните песнопения. Художникът ги пресъздава образно като еманация на дълбоко духовно преживяване.  „Портрети“ – това е друга тема, която е фокусирана върху красотата на женския образ – физическа и духовна. Неслучайно портретите са поставени на златен фон, сякаш са образи на съвременни мадони. Метафорично, музите съпровождат твореца от най-ранните години на живота му и го покровителстват – с музика, поезия, рисуване. Те са в „Детски песни“ – по „Гарванът“ на Е. А. По и по клавирните „Музикални пиеси“ на Роберт Шуман, в които звученето на цветовете и ритмиката на линиите емоционално си резонират с музикалните фрази.

Картините могат да бъдат видени в музей-галерия „Анел“ от 23 януари до 29 февруари 2024 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *