Не изхвърляйте коледните елхи след празниците, а ги дарете

Зоопаркове от цял свят отново напомнят на хората да не изхвърлят коледните си дръвчета след празниците, а да ги занесат в зоологическите градини.

Подобна инициатива отново се организира в почти във всички зоопаркове в България, като целта е да се осигури по-разнообразно меню за обитателите. Сред най-големите любители на свежите елхи са козите, ламите и елените.

„В боровите клонки има специални масла и те са много полезни за някои животни, особено през зимния период. Това разнообразява диетата им и им дава условия да се доближат до естествената си среда“ разказва директорът на зооцентъра в Добрич – Християн Христов.

„Даренията винаги са от полза. Непотребните коледни дръвчета са прекрасна храна за животните в зоопарка, тук могат да бъдат засадени и елхите в саксии“, добави Христов.

Към инициативата от години има интерес, а тя се е превърнала в традиция както за животните, така и за дарителите разказва инж. Георги Тодоров, зооинженер в зоопарка във Варна.

„Интересът от страна на животните е голям, защото това за тях е една свежа храна. От гражданите също има голям интерес, дори имаше години, в които не сме обявявали кампания, а пак ни носеха. Вече си стана традиция и всички носят елхите при нас“.

Даряването на елхи се организира по цял свят от много години, а в някои държави се е превърнало в истинска традиция.

Гледачите от зоопарка в Берлин, който е сред първите с подобна инициатива, разказват, че най-големите любители на коледните елхи са доста неочаквани. Сред тях са и лъвовете и тигрите, които обожават да се чешат в тях, а маслата в игличките успокояват кожата им.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *