Нов скандал с „Аз съм българче“.

Нов скандал с „Аз съм българче“. Мрежата кипи. Стотици хора се възмутиха, че стихосбирката на Иван Вазов „Аз съм българче“, издадена от ИК „Хермес“, е илюстрирана с дете, чийто пуловер е в цветовете на украинското знаме.

Самият автор на обложката Борис Стоилов признава, че книжката е издадена преди повече от 20 години, когато темата „Украйна“ изобщо не е на дневен ред. И цветовете на детския пуловер не правят никаква препратка към украинското знаме.

Освен бурни реакции на недоволство, фалшивата новина предизвика и призиви за бойкот на издателство „Хермес“, отпечатало стихосбирката. Това принуди издателството да обясни,  че „корицата на книгата и художественото й оформление са правени през 2002 година, а книгата се продава вече 22 години с това оформление и всеки опит за обвързването им с настоящи политически събития е неуместен.“

Проверка в първата книжарница за въпросната книжка ще покаже, че в обектите още се пазят копия със същата корица, които са с дата на издаване много преди да започне войната в Украйна

Неотдавна в мрежите се завъртя и друг фейк – че министерството на образованието ще премахва от учебниците Вазовото стихотворение.
 

 Standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *