Осъдиха МС и МОСВ да платят по 150 хил. лв. обезщетение на трима наследници след взрива в „Миджур“

Върховният административен съд осъди Министерския съвет на и Министерството на околната среда и водите да заплатят обезщетение в размер на 150 000 лева за вреди, причинени на родствениците на загинала при тежкия производствен инцидент на 1 октомври 2014 г. в завод „Миджур“, ведно със законната лихва. Решението на съда е окончателно.

Делото е по жалба на трима наследници срещу решение на Административен съд-Видин, с което са отхвърлени предявените от тях искове срещу правителството и ековедомството за заплащане на всеки от тях обезщетение за нанесени неимуществени вреди, причинени със смъртта на тяхната съпруга, майка и дъщеря, в резултат на незаконно бездействие на органи и длъжностни лица.

Според ищците Министерският съвет не е предприел мерки за спиране на унищожаването на 1,6 млн. противопехотни мини, внесени в България от Гърция, въпреки, че четири неправителствени организации са поискали намесата на кабинета. Роднините на загиналите твърдят още, че кабинетът е бездействал за изпълнение на възложените му функции по ръководство и осъществяване на вътрешната политика на страната.

Ищците добавят, че МОСВ не е отнело разрешителното на „Видекс“ АД за експлоатация на завод „Миджур“ в село Горни Лом. А заместник-министърът на околната среда и водите е бил уведомен с писмо за вноса на противопехотни мини и се задължавал да извърши проверка.

Върховните съдии приемат, че трансферът на противопехотните мини е в нарушение на Конвенцията за забрана на използването, складирането и трансфера на противопехотни мини и за тяхното унищожаване. Законът допуска трансфер с цел унищожаването на противопехотни мини, но не и с цел обезвреждането на мините по друг начин.

Съдът приема, че условията на договора са несъвместими с поетите от държавата международни задължения. Според ясните предписания на международния договор държавите трябва да унищожават, а не да утилизират противопехотни мини.

Източник: Върховен административен съд

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *