Посланията от Давос 2024

Потенциалът на изкуствения интелект, кога ще бъдат намалени лихвените проценти и продължаващите войни в Украйна и ивицата Газа бяха основните теми на Световния икономически форум (WEF) в Давос, Швейцария.

Бизнес и политически лидери обсъдиха също така глобалната търговия, изменението на климата и какво може да се случи, ако бившият президент Доналд Тръмп се завърне в Белия дом.

Ето ключовите изказвания на световния елит, подбрани от CNBC:

Урсула фон дер Лайен

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви във вторник, че все по-изолираната Русия разчита на Китай както за военни, така и за икономически цели.

„Русия сега е зависима от Китай“, каза тя по време на изказване на WEF, като добави, че Москва се проваля в постигането на стратегическите си цели.

„Това е преди всичко военен провал“, добави тя, отбелязвайки, че досега Украйна е запазила „свободата и независимостта си“ в почти двегодишната си война с Москва.

 

Исаак Херцог

Израелският президент Исаак Херцог предупреди, че страната му възпира заплахите в Близкия изток, които в противен случай биха могли да се разпространят в Европа и САЩ.

„Ако Израел не беше там, Европа щеше да е следващата… и САЩ също“, каза той в четвъртък, говорейки за продължаващата война на страната срещу Хамас и Хизбула.

„Ние водим война за цялата вселена, за свободния свят“, заяви Херцог.

Израелският президент седеше до снимка на бебето Кфир Бибас, отвлечено от Хамас, което в четвъртък навърши една година. „Тук, на тази невероятна световна сцена, призовавам цялата вселена да освободи Кфир Бибас и всички заложници, които са там.“

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *