Президентът не е нарушил Конституцията

Решението на президента да не присъства на клетвата на новите конституционни съдии бе от символен характер, защото той показа, че има един човек и една институция, които не приемат ненормалното да ни се представя като нормално. Това каза съветникът на Румен Радев по правните въпроси Крум Зарков в предаването „Говори сега“ по БНТ.

По думите му президентът е посочил мотивите си против избора на Атанасова и Белазелков в конституционната си жалба и това няма общо с клетвата.

„България се управлява ненормално на нормалната човешка логика и някой трябва да казва от време на време, че царят е гол. Трябва това, което хората през цялото време си говорят, да има и своя институционален изразител“, коментира Зарков.

Зарков е категоричен, че Румен Радев не е нарушил Конституцията, като е оспорил избора на новите съдии и не е присъствал на клетвата им.

През седмицата председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски призова президента да подаде оставка, а прокуратурата да разследва „Дондуков“ 1 за възможни корупционни схеми, свързани със секретаря на държавния глава Николай Копринков. Депутатът посочи, че президентството е една „тъмна институция, пълна с много кеш“. Зарков отговори по следния начин:

„Кеш няма, вътре е светло. Това са глупости, които г-н Пеевски говори и бих го призовал ако знае нещо, да отиде в прокуратурата да го каже. ако не, да намери друг обект за своите ругатни“.

В последните шест месеца липсва български парламентаризъм.

„Парламентаризъм ли е всяка сутрин Делян Пеевски и Бойко Борисов да казват какво ще се случи през деня. През останалото време 238 депутати се замерят с безсмислени обиди и накрая става това, което са ни казали пред асансьора тези двамата“, коментира Зарков.

Има политически ангажимент за приемането на България и Румъния по въздух в Шенген от 1 март, но при определени условия, залегнали в анекса, отбеляза той.

БНТ, „Говори сега“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *