Разкриха истинската възраст на портата на Ищар във Вавилон

Смята се, че яркосинята порта на Ищар във Вавилон е построена, за да отпразнува завладяването на Йерусалим, но нов анализ установи, че може да е била издигната години по-късно.

Емблематичната сграда от гланцирани тухли, която цар Навуходоносор II заповядал да бъде изградена и украсена с образи на бикове и дракони mušhuššu, докато управлявал Вавилонската империя от 605 до 562 г. пр. н. е., била строена на три етапа и служела за вход към древния град Вавилон, разположен в Южна Месопотамия. Точните дати на всяка от строителните фази обаче отдавна са предмет на дебати.

Въпреки че е известно, че Навуходоносор II наредил започването на първата фаза, тъй като на тухлите са изписани неговите имена, все още не може да се изясни дали е минало известно време преди втората и третата фаза да бъдат завършени, казва проучването. Някои изследователи дори не са сигурни дали Навуходоносор II е умрял преди завършването на портата.

За да опитат да разрешат този казус, археолозите събрали проби от пет от тухли от портата на Ищар (сега реконструирана в музея Пергамон в Берлин), от трите фази на градежа и измерили геомагнитните полета на всяка от тях по време на процес, известен като археомагнетизъм.

Археомагнетизмът измерва ефекта от магнитното поле на Земята, който е запазен в археологическия запис на даден обект, според Музея по естествена история и култура McClung към Университета на Тенеси, Ноксвил. Той предлага още по-точно датиране от радиовъглеродното, което е и най-разпространеният метод.

Този нов анализ установи, че няма „значителни хронологични дупки“ между строителните фази и че „комплексът е построен известно време след като Вавилон завладял Йерусалим„, което се случило през 586 г. пр.н.е. По време на превземането вавилонците разрушили храма на Соломон, известен още като Първият храм; изгорили града и заточили евреите в Южна Месопотамия.

Тъй като всички измервания на магнитното поле в петте тухли били сходни, изследователите заключили, че фазите на градеж са били извършени приблизително по едно и също време – 583 г. пр.н.е., според проучването.

Възрастта съвпада с периода на управление на Навуходоносор II, по време на което е дадена заповедта за построяване на портата“, пише екипът в проучването, според което царят е бил жив при завършването на портата.

Находката предполага, че стилът на портата не е бил променян в процеса на изграждането й, а по-скоро че „фаза II и III са свързани с оригиналния дизайн и само отразяват процеса на изграждане, а не по-късни допълнения“, пишат още авторите.

Изследователите се надяват да извършат подобни археомагнитни анализи и на други древни структури в Месопотамия, тъй като изпечените кални тухли са се оказали надеждни обекти за използването на тази техника и са били основен строителен материал през онази епоха.

 

Източник: Live Science

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *