Саудитска Арабия отвори първия си магазин за алкохол

Саудитска Арабия предприе историческо решение и отвори първия магазин за алкохол в страната.

Той се намира в дипломатическия квартал на столицата Рияд, съобщават двама източници на CNBC.

Новината, която все още не е официално потвърдена от саудитското правителство, е голям пробив за силно консервативната мюсюлманска теокрация, където алкохолът е забранен от 1952 г.

Според списък с правилата на магазина, видян от CNBC, пазаруването ще бъде достъпно само за немюсюлмански дипломати, а разрешението за това трябва да се потвърди чрез приложение, наречено Diplo.

В магазина не се допускат гости или лица под 21-годишна възраст, които да придружават оторизираните посетители, фотографията е строго забранена, а мобилните телефони трябва да се съхраняват в защитени „мобилни чанти“, за да не се използват. Покупките също така подлежат на месечна квотна система за всяко регистрирано лице.

Западен дипломат, базиран в Рияд, който пожела анонимност, заяви, че негови колеги вече са посетили магазина и че той е „изключително добре зареден“.

Служителите на чуждестранните посолства, които могат да внасят алкохол там, са известни с това, че често си позволяват да правят това в големи количества и след това да продават високоградусовите напитки на черния пазар.

Откакто младият престолонаследник Мохамед бин Салман, който е фактическият владетел на кралството, дойде на власт, Саудитска Арабия претърпя сеизмични промени както в социален, така и в икономически план.

Неговият проект „Визия 2030“ е кампания за милиарди, целяща да промени имиджа на кралството, да привлече туристи и да диверсифицира икономиката му от петрола.

Вече бяха извършени редица либерализационни реформи, като Саудитска Арабия разреши забранените досега шофиране от жени, културни събития като кинопрожекции и концерти, но същевременно предприе мерки срещу инакомислието и вкара в затвора политически активисти, допълва CNBC.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *