Спешните медици от Сандански искат нова линейка

Спешният център в Сандански има нужда от нова линейка, тъй като медиците там разполагат с превозни средства, които нито са в добро състояния, нито са високопроходими. На този фон не липсват и случаи, линейките, с които разполага филиалът да аварират на път, обслужвайки сигнал за спешен пациент.

67 населени места и близо 37 000 души обслужва филиала за Спешна медицинска помощ в Сандански. Това показват данните на Здравното министерство, а според ведомството има 5 налични спешни линейки. Според медиците обаче те са две.

„Много често последните години се е случвало линейките да бъдат викани по спешност на адрес и по средата на пътя да закъсат. Налага се шофьорите в движение да ги ремонтират, докато има пациенти отзад. Покриват тече. Налагало се е да държим кофа, с която да събираме водата“, заяви Валентина Джавалекова – председател на синдикална секция към синдикат „Защита“ и старша сестра в Спешния център.

„По документи имаме 5 линейки, на практика работещите са 2. Едната постоянно е в ремонт“, каза Стоян Грозданов-старши шофьор и парамедик.

„Многократно имаме случаи да не можеш да достигнеш до адрес заради авария на линейката. Писали сме много пъти до министъра“, обясни Георги Бакалов – секретар на синдикална секция към синдикат „Защита“ шофьор – парамедик.

БНТ потърси позицията и на Министерство на здравеопазването, от там казаха, че са направени няколко обществени поръчки и 37 линейки се очакват в началото на месец март, както и една високопроходима.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *