Фед не трябва да се бави с намаляването на лихвите през 2024 г.

Коментарите на управителя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл миналата седмица, че представителите на регулатора са насочили вниманието си към това кога да намалят лихвените проценти, предполагат, че централната банка е уверена, че инфлацията е овладяна. Вярно е това, че Фед трябва да се стреми към по-навременно понижаване на лихвите, но причината е друга, пише в коментар за lBoomberg Карл У. Смит.

Пауъл би трябвало да се тревожи повече от насочването на икономиката към рецесия, ако не понижи лихвите, фокусирайки се върху охлаждането на инфлацията до целта на Фед чрез поддържане на разходите по заемите по-високи за по-дълго време от необходимото.

Причината за това е, че пазарът на труда изглежда се влошава по начини, които малко икономисти са предполагали. Текущото ниво на безработица от 3,7% е близо до историческите ниски нива, а широко следеният индекс GDPNow на Фед в Атланта, който се опитва да оцени икономиката в реално време, поставя темпа на растеж за това тримесечие на ниво от 2,68 %. Правилата на пазара на труда обаче се промениха.Така че Пауъл е прав, като сигнализира, че намаленията на лихвените проценти може да настъпят в началото на 2024 г. и Фед не трябва да се въздържа заради скептици, които играят по старите правила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *