Фронтменът на Dire Straits Марк Ноплфър продава част от колекцията си китари на търг

Британският музикант и бивш фронтмен на Dire Straits Марк Нопфлър продава голяма част от огромната си колекция китари на търг в Лондон, като част от постъпленията ще отидат за благотворителност, съобщава Ройтерс.

Колекцията, която включва някои най-значимите китари в 50-годишната кариера на Нопфлър, са изложени в аукционна къща Christie’s преди продажбата на 31 януари.

„Това е чудесна колекция от 122 артикула на Марк Нопфлър, обхващаща цялата му кариера и тя… представлява физически кариерата му като музикант и инициатор и доставчик на обществения ни саундтрак“, коментира Кери Кийн, специалист на Christie’s по музикални инструменти, за Ройтерс.

Червена китара Schecter Telecaster от 1983 г., използвана при записа на хита Walk of Life на Dire Straits и включена във видеото към песента, е оценявана на 4000-6000 паунда (5072-7609 долара).

Преиздаване на модела Les Paul Standard ’59 на Gibson от 1983 г., използвана за Money for Nothing, която съдържа един от най-емблематичните китарни рифове на Нопфлър, е оценена между 6000 и 8000 паунда.

Christie’s заяви, че оригинална версия на Gibson Les Paul от 1959 г., използвана от Нопфлър при концерти през новия век, вероятно ще достигне най-висока цена на продажба, оценявана между 300 хил. и 500 хил. паунда.

“Това наистина е специален винтидж инструмент, който сам по себе си, без връзката с Марк Ноплфър, е много ценен“, казва специалистът и ръководител на частните и емблематични колекции в Christie’s Амелия Уолкър, която ръководи продажбата.

За феновете на Dire Straits с не толкова пълни портфейли продажбата също предлага подходящо лотове, включително балалайка, оценявана на 300-500 паунда.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *