Яйца „Бенедикт“ със сос Холандез

Изчерпали сте идеите си за вкусни, здравословни и засищащи закуски? Ние сме ви подготвили една рецепта за популярно и изключително съблазнително хапване. Става дума за яйцата „Бенедикт“ със сос Холандез, които са задължителна част от менюто на всеки ресторант или кафене, в които се предлага закуска/брънч.

Рецептата определено няма да бъде лесна за начинаещите в готвенето, но сме сигурни, че с достатъчно желание и усърдие ще се справите отлично с приготовлението.

Кои са необходимите продукти?

За соса Холандез: 3 жълтъка, сол и черен пипер на вкус, 1 супена лъжица лимонов сок, 200 грама разтопено масло (трябва да е топло, когато се използва)

За пошираните яйца: 3 чаши вода, 3 пресни яйца, 1 супена лъжица сол, ½ супена лъжица оцет

Ще ви трябват още: английски хляб или мъфин, бекон, пушена сьомга или шунка, 1 стрък ситно нарязан див лук

Въпреки че рецептата не е сложна, трябва да следвате последователност, така че крайната презентация да е 10/10. Първо пригответе соса и го оставете настрана, а след това продължете с пошираните яйца.

След като имате и двете неща, можете да продължите с презентацията.

Източник: iStock/Getty Images

Начин на приготвяне:

Сос Холандез – Жълтъците се разбиват на водна баня с лимоновия сок. На тънка струя и при непрекъснато бъркане се добавя маслото. Сосът се подправя със сол и черен пипер и се сваля от котлона.

Яйцата – Загрейте трите чаши вода в тенджера с оцета и солта на среден огън. Внимателно чукнете яйцата във водата. Когато побелеят напълно, ги извадете с решетъчна лъжица и ги поставете върху кухненска хартия, за да отстраните излишната вода.

Какво следва?

Пригответе избраното от вас месо. Можете да запържите бекон или шунка, можете и да ги запечете във фурната.

Нарежете хляба или мъфина наполовина, след което запечете от двете страни всяка. Ако сте използвали тиган, за да приготвите любимото си месо, препоръчваме да се възползвате от мазнината, за да извършите тази стъпка.

В чиния поставете филийките хляб, а след това внимателно добавете яйцата и ги залейте със соса Холандез. Посолете и поръсете с черен пипер на вкус и украсете с нарязания на ситно див лук.

Тази рецепта за яйца „Бенедикт“ е идеална за начало на деня. Както видяхте, сосът е много калоричен, с наситени мазнини и холестерол. Затова го използвайте умерено и избягвайте да го ядете всеки ден.

Яйцата „Бенедикт“ са подходящи за всеки, тъй като можете да ги приготвите с месо по ваш избор или само с яйце. Можете да добавите и други съставки към рецептата, като авокадо, гъби, зелена салата или аспержи. Препоръчваме ви да опитате тази вкусна закуска по начина, по който най-много ви харесва на вас.

Автор: Елизабет Астарджиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *