Англия обмисля забрана на мобилните телефони в училищата

Министрите потвърдиха плановете си да забранят използването на мобилни телефони в английските училища, като публикуваха насоки за директорите, които според някои профсъюзи включват практики, които вече са широко разпространени, предаде БГНЕС.Един от директорите обаче приветства плана на министерството на образованието, като заяви, че той ще помогне на училищата да придобият увереност да направят промяна, която ще бъде от полза за учениците, но може да срещне съпротивата на родителите.Ръководството не е законово регламентирано и предлага на училищата различни начини за прилагане на забраната, вариращи от заповед да оставят всички телефони вкъщи до предаването им при пристигане или съхраняването им в недостъпни шкафчета, или разрешаване на учениците да ги държат, при условие че не се използват. Разпространението на смартфоните в училищата – по данни на Ofcom 97 % от децата имат смартфон до 12-годишна възраст – поражда опасения не само за разсейване, но и за възможността за тормоз или друг социален натиск.

Притеснения Съществуват и по-широки притеснения относно използването на телефони от деца и вредното съдържание, до което те могат да имат достъп. Естер Гей, майка на убитата тийнейджърка Бриана Гей, призова технологичните компании да положат повече усилия в тази насока и да спрат достъпа на лица под 16 години до социалните медии. След като стана ясно, че убийците на дъщеря ѝ са гледали материали с насилие преди убийството, тя настоява производителите на телефони да създават специални продукти за деца под 16 години, които да им пречат да имат достъп до вредно съдържание.
Джилиан Кийгън, министър на образованието, заяви: „Училищата са място, където децата учат, а мобилните телефони са най-малкото нежелано разсейване в класната стая. Ние даваме на нашите усърдни учители инструментите, с които да предприемат действия за подобряване на поведението и да им позволим да правят това, което умеят най-добре – да преподават“. Училищата са място за учене, а не за мобилни телефони В предговора към ръководството Кийгън заявява, че целта му е „да се постигне яснота и последователност в практиката, да се подкрепят директорите и ръководителите и да се даде увереност на служителите да действат“, и твърди, че понастоящем има много различия в начина, по който училищата управляват използването на мобилни телефони. Джеф Бартън, генерален секретар на Асоциацията на ръководителите на училища и колежи, заяви, че макар времето, което някои деца прекарват с телефони, да е обезпокоително, новите насоки са „не-политика за не-проблем“.Той каза: „Това натрапчиво използване на тези устройства не се случва в училищата – където вече има строги правила – а докато децата са извън училище. Повечето училища вече забраняват използването на мобилни телефони по време на учебния ден или разрешават използването им само при ограничени и определени обстоятелства“.
Actualno.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *