Близък на Кирил Петков с апетит за „Лукой-Нефтохим“

Милиардерът Майкъл Карш, близък на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, има апетити да купи рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас“. Това става ясно от статия на Intelligence Online, цитирана от агенция „Фокус“.
„Заради санкциите на САЩ и ЕС срещу руския петрол „Лукойл“ трябва да продаде голяма рафинерия в България, а сред заинтересованите е американският милиардер Майкъл Карш, който е близък до бившия български премиер Кирил Петков“, пише изданието.
Известният инвеститор затвори своята компания, фокусирана върху търговията с акции акции Karsch Capital Management през 2013 г. след 13 години и пикови активи от 3,4 милиарда долара. След това той инвестира и помогна за изграждането на Juice Press, верига от барове за сокове в района на Ню Йорк, която продава изключително здравословни вегански напитки. Бизнесът, основан от бившия професионален тайландски боксьор Маркъс Антеби, се разрасна до повече от две дузини локации и оценка от 100 милиона долара, в сравнение с около 15 милиона долара, когато той инвестира за първи път, пише CNBC.
Карш е възпитаник на Harvard Business School. На същото място е учил и Кирил Петков. За това, че САЩ искат „Лукойл“ да премине в американски ръце, коментират и други български анализатори.
Темата е била коментирана и при скорошното посещение на Финансовия министър Асен Василев в САЩ.
Възможностите за намаляване на руската зависимост от газ и петрол в региона на Балканите и необходимостта от намиране на стратегически купувач за бургаската рафинерия „Лукойл“ обсъди министър Василев на среща със заместник-помощника на президента на САЩ и старши съветник по въпросите на енергетиката и инвестициите Амос Хохстийн.
Междувременно стана ясно, че рафинерията е завела две дела срещу държавата заради отнетата й миналата година концесия върху терминала за разтоварване на танкери „Росенец“. И двете дела обаче стоят на трупчета заради разглеждането на казуса в Конституционния съд.Едното от заведените от „Лукойл Нефтохим Бургас“ дела е пред Бургаския окръжен съд . То е срещу Изпълнителна агенция „Морска администрация“ и е заради отнемането на лиценза на дружеството за пристанищен оператор на „Росенец“, което пък е основано на решението на парламента за прекратяване на концесията за управление на терминала. Другото дело е пред Върховния административен съд. То е срещу държавата и е заради отнемането на самата концесия за „Росенец“. Според „Лукойл“ товаИзточник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *