Велико Търново – румънското място „под прикритие“

„Велико Търново, градът в България, където румънският е най-често срещаният език, румънското място „под прикритие“, пише румънският вестник „Adevărul“ и не пести комплименти към столицата на Второто българско царство като магнит за туристи, нарича го „най-красивият“ град в България.

Ако възнамерявате да предприемете градска почивка много близо до Румъния с кола, тогава българският град Велико Търново е наистина специална и достъпна дестинация.

Според статистиката на местните власти средногодишно във Велико Търново идват над 100 000 румънци, като имат всички основания за това. Във Велико Търново цените и условията за настаняване са много добри, обслужването в ресторантите е безупречно, сервитьорите знаят английски, храната е много добра, както на цена, така и на вкус – пример за безупречен туристически мениджмънт. Градът има какво да предложи от културна гледна точка, с няколко забележителности, които си струва да видите.

Първото впечатление след изминаването на 180-те километра между Букурещ и Велико Търново е, че сте пристигнали в таен румънски град. В най-красивия град в България няма улица или ресторант, където да не чуете румънски език. Какъв парадокс: най-чутият език по улиците на Велико Търново не е българският, а румънският. Първи съвет: ако искате да отседнете във Велико Търново, изберете хотел в стария град, който разполага и с паркинг. В никакъв случай не е препоръчително да се паркира по улиците в района, защото в стария град често се качват неправилно паркирани автомобили. Във Велико Търново е най-приятно да опознаете града пеша: разстоянията между забележителностите са малки, а улиците и пейзажите са възхитителни.

Спокойствие и безопасност

Считан за историческа и културна столица на България, наричан „Градът на царете“, Велико Търново има трихилядолетна история. Бивша столица на българската земя между 12-ти и 14-ти век, Велико е с рядка архитектура с много сгради, пълни с неизразим чар, много зеленина и тихи хора. От 1965 г. към първоначалното име Търново е добавена думата Велико, което означава „голям“, в чест на факта, че градът е бил столица на България преди няколко века.

Въпреки че тук постоянно идват много туристи от цял ​​свят, начело с Румъния, Велико Търново е тих, безопасен и нешумен град. Град, в който през четирите дни на минипрестоя не чух дори опит за клаксон и не видях нервен шофьор.

На практика, още от първите сто стъпки, направени пеша, градът ви дава усещане за благополучие, за релакс. Пресечен от река Янтра, която лъкатуши през стария град, но и през новия район, Велико Търново е разположен на три хълма: Царевец, Трапезица и Света гора.

Уважението към историята и миналото на жителите и властите се вижда и в уличното изкуство, в десетките стенописи, перфектно интегрирани в градския пейзаж, много от които са вдъхновени от фолклора и митологията на района. Тук можете да видите десетки занаятчийски работилници, където можете да закупите всичко – от красиви дърворезби до различни ризи и шалове.

И освен удовлетворението от закупуването на нещо автентично, можете да видите майсторите на работа – едно наистина специално визуално изживяване. През Средновековието Велико Търново е един от европейските градове с процъфтяваща култура, станал известен с т. нар. „Търновска художествена школа“, известна с изкуството на изработване на икони и стенописи, но и с превъзходната си архитектура.

Обилен обяд

След разходка из центъра на града, кулинарна спирка е естествен вариант, а предлагането на ресторанти в стария център на града е разнообразно. Има няколко ресторанта, които предлагат превъзходна гледка към града, но също така и евтина, вкусна храна, която се предлага в щедри порции.

Един полезен съвет: ако отивате с няколко приятели или няколко семейства, кажете от самото начало, че искате поръчката ви да бъде взета индивидуално или семейно и сметката да ви бъде донесена същата. Това е така, защото сметката идва на български и ако не знаеш езика, е много трудно да разпознаеш и после да споделиш какво е консумирал всеки от хората на масата. И ако не плащате с карта, важно е да имате пари в брой.

Що се отнася до цените, обилен обяд за трима души, включително десерт и напитки, струва еквивалента на около 200 леи или около 80 лева.

Царевец, крепостта на царския владетел

Най-важната забележителност във Велико Търново е средновековната крепост Царевец, разположена на едноименния хълм. Пътуването от центъра на града до крепостта отнема максимум 15 минути, а посещението на крепостта, наистина внушителна и грандиозна, си заслужава всяка стъпка там.

Построена е през първата половина на 12-ти век, между 1185 и 1393 г. Царевец е главната крепост на българската земя, основана след въстанието на братята Петър и Асен, в която се помещават както царските, така и патриаршеските дворци, често сравнявани с Рим и Константинопол като величие.

Естествената непристъпност на хълма Царевец обуславя изграждането на крепостта на това място, а много сложната отбранителна система осигурява безопасността на живеещите в крепостта. През 1393 г. е обсаден в продължение на три месеца от османската армия, преди да бъде превзет и опожарен, което бележи падането на Българското царство.

Реставрацията на крепостта Царевец започва през 1930 г. и завършва през 1981 г., когато се навършват 1300 години от създаването на българската държава. Главният вход на крепостта е от западната страна и е защитен от четири последователни порти, разположени в толкова кули. В разцвета си е имало подвижен мост пред първата порта.

Изкачвайки хълма до върха, можете да посетите Патриаршеската катедрала „Възнесение Господне“, възстановена между 1978-1981 г. Интериорът е украсен с фрески и мозайки, изобразяващи важни моменти от историята на българския народ, изпълнени през 1985 г. от Теофан Сокеров в изключително модернистичен стил. Заради изографисването, което не спазва традиционните образци, катедралата не е осветена.

Патриаршеският комплекс, построен на най-високата част на хълма, е бил заобиколен преди почти седем века от други крепостни стени и отбранителни кули и е помещавал библиотеката, административните служби, квартирата на патриарха и килиите на монасите.

Археологическите проучвания през последните десетилетия на хълма Царевец разкриха основите на няколкостотин жилищни сгради, включително бившия царски дворец, както и основите на 22 църкви и четири манастира.

Хълмът Царевец, на който се намира известната крепост, е известен и с един зловещ детайл. През 13-14 век на по-висока местност, наречена Скалата на екзекуциите, са отвеждани предатели, които са избутвани оттук и са падали стотици метри до река Янтра. Дори патриарх Йоаким е екзекутиран по този начин през 1300 г. от цар Теодор Светослав.

Кулата, където е бил затворен императорът на Константинопол

Обектив с много интересна история е кулата Бодуен, разположена в края на крепостта Царевец. Кулата е кръстена на Бодуен, граф на Фландрия и император на Константинопол (1204-1205), който е заловен от йонийския цар Калоян след битката при Адрианопол през 1205 г. и е затворен тук.

Според няколко исторически източника и писмо, изпратено от Бодуен до брат му, съпругата му Йоница Калоян се влюбва в прочутия затворник и го посещава няколко пъти тайно, предлагайки двамата да избягат и да отидат във Фландрия. Въпреки това, Бодуен отказва предложението, запазвайки рицарската си чест, факт, който си навлича гнева на съпругата на Йоница Калоян и ускорява края му.

Кулата, в която прекарва последната част от живота си, е възстановена през 1933 г. по проект на българския архитект Александър Рашенов. Сградата и днес привлича много посетители, които изкачват няколко десетки стръмни стъпала, за да я посетят.

Между историята и илюзиите

За тези, които искат да се пренесат от историята към… илюзиите, тогава вариантът се нарича Музей на илюзиите, който се помещава в сграда точно в центъра на Велико Търново. Музеят разполага с площ от 500 квадратни метра и повече от 100 оптични и физически илюзии, от холограми и 3D картини до обърната камера. Преобладаващата част от посетителите са деца – които без колебание казват, че Музеят на илюзиите в Букурещ е много по-завладяващ и интересен от този във Велико Търново.

И след историята и илюзиите, разходката по най-старата и красива улица във Велико Търново е очарователно преживяване. Още с първите стъпки по улица „Гурко“, кръстена на руски генерал, освободил града от турско владичество по време на Освободителната война през 1877 г., се чувствате сякаш сте се върнали назад във времето. Това без съмнение е най-живописната, но и най-потъпканата от туристи и местни жители улица, разположена само на няколкостотин метра от центъра на града. От едната и от другата страна на улицата можете да видите стотици стари и очарователни къщи. Разбира се, има и изключения, някои от къщите са неподдържани и с опадала мазилка.

От улица „Гурко“ можете да видите, на хълм, заобиколен от река Янтра, най-важният паметник във Велико Търново: Паметникът на Асанести, който е издигнат през 1985 г. по повод 800-годишнината от антивизантийското въстание на братята Петър и Асен. Двамата създават царство, което в първата половина на 13 век достига до Белград и Адриатическо море. За да стигнете до паметника трябва да направите почти километър обиколка и да преминете по мост. Но паметникът наистина е специален и си заслужава да се види. Между конните статуи на тримата братя има голям меч, символ на средновековната мощ на България.

В подножието на крепостта Царевец се намира един наистина уникален парк: Мини България, единственият парк с макети на исторически и природни паметници в страната на юг от Дунава. Паркът е открит през 2017 г., разполага с общо 15 хектара, в много добре озеленен район, с изложени не по-малко от 70 модела на различни известни забележителности в България. Румънските туристи получават в цената на билета пътеводител на румънски език, в който са описани всички цели, разположени в парка. Колекцията от макети е създадена от екип от над 20 професионални архитекти, дизайнери и художници, като всеки е отнел между три и шест месеца, за да бъде завършен.

Сред уникалните забележителности, на които можете да се полюбувате в умален вид са пристанище Варна, летище Варна, плаж с хотели Златни пясъци, площад Независимост в София и, разбира се, крепостта Царевец. В парка има и модел на обект от голямо значение за румънците: замъкът на кралица Мария от Балчич, щателно реконструиран в миниатюрен мащаб, изработен от PVC.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Автор: Петя Кузева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *