Весела Лечева запазила и марка „ПП 3-ти март“ – в раздел шоу програми

 

Весела Лечева не е регистрирала единствено марката „Движение Трети март“, но и марката „ПП 3-ти март“. За това сигнализира и бившият председател на Патентното ведомство Таня Найденова.

Проверка в сайта на ведомството действително показва, че на една и съща дата е подадена и получена и втората регистрация.

Абревиатурата ПП се използва именно за „политическа партия“ и най-вероятно се разбира точно така. Интересен, но и скандален факт е, че втората марка е регистрирана в раздел от класификатора за забавни, вариететни и шоу програми.

Едновременното подаване и получаване на близки марки поражда сериозни съмнения за това дали въобще е правена експертиза, каквато е законовата процедура в Патентното ведомство, или просто се изпълнява поръчка, пише Найденова, която коментира отново процедурата.

И в двата случая и формалната, и експертизата по същество, са приключили за дни. На 31 август 2023 година дори е направена публикацията за заявките. И двете марки са вървели в процедурата в комплект, което е прецедент в процеса за регистрации. Според Найденова това не само е скандален, но и обиден за националния празник начин.

Припомняме, в първата си позиция бившата шефка на ведомството посочи, че регистрацията като марка на „Движение Трети март“ е решение, взето в противоречие със Закона за търговските марки и промишлени образци и Закона за марките и географските образци, Кодекса на труда, както и на практиката и морала.

Таня Найденова задава и следните въпроси:

  • Какво налага националният празник да бъде запазен и като движение, и като политическа партия?
  • Извършена ли е въобще експертиза по същество от Патентното ведомство или институцията е изпълнила политическа поръчка.
  • Съмненията за нередности се потвърждават от факта, че последната марка, публикувана в Бюлетина на ПВ от 31 август 2023 е марка с дата на подаване 14.08.2023. Казаното налага спешни мерки за защита на патентните марки, Кодекса на труда и законите, по които работи Патентното ведомство. Принципал на Патентното ведомство е министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов. Упражнил ли е той достатъчен контрол върху институцията?
  • Наясно ли е със случващото се?
  • Кога заявителят Весела Лечева и президентът Румен Радев ще дадат обяснение за нарушението на Кодекса на труда и на два закона за използването на националния празник за техните цели?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *