Внимавайте, обажданията от ботове вкарват в дългове

бажданията от ботове се оказаха замесени в схема за финансова заблуда на пенсионери. Възрастни хора подписвали договори за заем за хиляди левове, без да разберат какво всъщност се случва, разказва NOVA.Поканата е за събития, на които им обещават подаръци. Но накрая се оказват с кредит за покупка на масажна пелерина, йонизатор на въздуха, възглавници и завивка за няколко хиляди лева.

„Ало, здравейте! Казвам се Станислава и съм организатор на здравни събития. И тъй като това събитие е само за хора от София и околността, исках да се уверя, че и Вие сте от София?”

Кои са ботовете, които искат да знаят от къде сте? И защо имат нужда от тази информация? „Наталия звънеше дали са доволни от последната си поръчка и дали са от София. Виктор, до колкото знам, звъни за кандидатстване за работа в кол център. А Станислава кани за самите събития хората”, разказва анонимно лице.

„Бих казала – организирана престъпност”, казва той.

Целта е да бъдете поканени на събитие, на което ви обещават, че ще получите подаръци. „Аз ще Ви препоръчам да вземете и Вашата семейна половинка, защото ще пробва нашите масажи и ще получи подарък смарт часовник”.

Накрая се оказвате с подписан договор за заем за близо 5 000 лева за масажни уреди.

Веднага след като репортажа е заснет, NOVA подава сигнал до МВР. Фирмата, която използва личните ни данни, изпрати писмено становище, в което заявява, че спазва стриктно българското законодателство.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: NOVA

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *