ГЕРБ, БСП и малките партии превзеха Столичния общински съвет

Формалната „опозиция“ в Столичния общински съвет (СОС) го превзе. ГЕРБ и БСП с помощта на по-малките партии в съвета – отцепилите се от „Възраждане“, „Синя София“, ИТН и ВМРО, взеха ръководството на почти всички комисии. След часове разправии и караници от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и „Спаси София“ вкупом напуснаха залата и не участваха в гласуването. А то мина с 33 гласа „за“, един „въздържал се“ и един „против“.

ПП-ДБ и „Спаси София“ първоначално трябваше да получат по-малките и не толкова важни комисии. В последствие почти всички номинирани си направиха отвод и в крайна сметка вероятно получават една комисия. В многобройните промени, гласувания и прегласувания така и не се разбра кой точно коя комисия получава.

С поведението на ГЕРБ, БСП и по-малките формации в съвета ясно се вижда формирането на ново мнозинство. То за момента изтласква спечелилите изборите ПП-ДБ и „Спаси София“ в опозиция.

„Това е един много внимателно подготвен сценарий. Ние сме опозиция в настоящия момент. Нямам търпение да започнем да разкриваме далаверите на ГЕРБ“, коментира Борис Бонев от „Спаси София“.

„В никакъв случай няма ново мнозинство“, заяви Иван Таков от БСП.

През комисиите минават решенията преди да стигнат до гласуване от всички общинари в зала. След превземането им от досегашната „опозиция“, ПП-ДБ и „Спаси София“ остават с временното председателско място на Цветомир Петров, а доскорошната опозиция получи властта да бламира политиките и решенията на спечелилите изборите, както и на кмета Васил Терзиев.

Сред караници, напрежение и реплики на висок тон второто заседание на съвета за деня продължи почти до 22:30 часа. ГЕРБ, БСП и останалите малки формации направиха всичко възможно да се стигне до крайно решение още днес. От ПП-ДБ и „Спаси София“ пък пробваха да отложат гласуването, за да изтече работното време на съвета. В крайна сметка се видя, че тези усилия са безсмислени и те напуснаха залата преди края на сесията.

До напрежението се стигна само няколко часа, след като почти всички политически сили обясниха, че е постигнато широко съгласие за избор на председател, чиято цел е отпушване на работата за София.

На второто за деня заседание на съвета обаче тонът се изостри, а ПП-ДБ и „Спаси София“ очевидно бяха хванати неподготвени за плана на останалите партии в съвета (без останалите трима съветници от „Възраждане“). Атаката започна с доклад на общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера, в който членовете на комисиите и председателските места бяха разпределени не както от ПП-ДБ и „Спаси София“ искат и без да са консултирани с тях. В предходния мандат групата, оглавявана от Контрера, беше неформален партньор на ГЕРБ в управлението.

Според разпределението на Карлос Контрера всички важни комисии в съвета са раздадени на ГЕРБ (финанси, икономика, образование и култура), БСП (транспорт и здравеопазване), отцепниците от “Възраждане” (архитектура) и ИТН (инженерна). Освен това съставът на тези комисии е по-голям от обикновено – 17 и 13 съветници. Това реално ще елиминира числения превес на ПП-ДБ/“Спаси София“.

За ПП-ДБ/“Спаси София“ бяха отредени не толкова важните комисии, а предложените от Карлос Контрера председатели от партията, спечелила изборите, в крайна сметка си направиха отвод от почти всички ръководни позиции. След като ситуацията тръгна към гласуване, настана суматоха. Стигна се до кратък спор между общинари от ПП-ДБ в кулоарите на съвета за това как да се действа.

„Синя София“ на Вили Лилков, която участва в гласуванията заедно с ГЕРБ и БСП, няма председателско място в комисиите. Още преди гласуването Вили Лилков коментира, че формацията няма претенции за ръководство.

Awtor

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *