Голям проблем с наемите в София.

Голям проблем с наемите в София. Дефицит на качествени имоти на добра локация за отдаване под наем има в София, казват брокери, пише Труд бг.

Когато на пазара се появи имот в добро състояние, който отговаря на изискванията на повечето наематели и размерът на наема е разумен, за него има много огледи и поне двама-трима кандидати, които искат да го наемат.

Основният критерий на наемателите при избор на апартамент е обзавеждането – дали има нови мебели и домакински уреди, кога за последно е направен ремонт и са боядисани стените. От огромно значение е и локацията на имота.

Студентите търсят апартаменти в близост до учебното заведение. Затова най-често студентите търсят имоти в Студентски град и всички близки до него квартали – “Витоша”, “Малинова долина”, “Дианабад”, “Дървеница”. Интерес от страна на студенти има и към жилища в центъра и широкия център на столицата.

Студентите най-често наемат или едностайни жилища или двама души си делят наема за двустаен апартамент.

Много хора купуват имоти с цел отдаването им под наем. Но преди да купят жилище е добре да се посъветват с брокер, който може да им каже какъв наем могат да очакват от съответния имот.

Освен това хората, които смятат да отдават имот под наем, трябва да предвидят, че може да има месеци, в които няма да има наемател, а при изчисляване на очакваната доходност да вземат предвид и нормалната амортизация на имота.

Характеристиките на конкретния имот са от съществено значение за колко време може да бъде намерен наемател и за какъв наем. Например наемателите в столицата предпочитат предимно централни, източни и южни райони. Наличието на голяма тераса е плюс за имота, но наемателите често имат притеснения към партерни и приземни етажи.

Когато апартаментът отговаря на изискванията на наемателя, той бързо сключва сделка с хазяина. Но много собственици на имоти са станали взискателни към наемателите. Например някои предпочитат наемателите да не са студенти, или пък не допускат в имота домашни любимци. Други пък искат по-голям депозит като гаранция за обзавеждането в жилището.

Някои собственици на имоти искат да получат и няколко наема предварително. Но в тези случаи собствениците са гъвкави с изискванията си и могат да договорят условията с наемателя.

Например при изискване за по-голям депозит плащането му може да бъде разсрочено в рамките на няколко месеца. Собствениците на имоти са готови да предложат по-добри условия на наемателите при подписване на по-дългосрочни договори.

 

Standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *