Готви се протест срещу ветропаркове в морето

Българските туристически и рибарски сектори настояват приетият на първо четене Закон за енергията от възобновяеми източници в морски пространства трябва да бъде оттеглен. Това обявиха на пресконференция от двата сектора.
„Недоволството ни ескалира, когато имаше кръгла маса в Народното събрание, когато вече законът е написан и е минал през комисия и пленарна зала. На тази кръгла маса се оказа, че организаторите не намериха за нужно да присъстват. Нямаше никаква дискусия, имаше някакви организации, които се опитаха да обяснят, че всичко е наред.
В закона няма конкретно посочено на какво отстояние ще са тези перки в морето. Липсата на комуникация между правителство и бизнес води до недоволство в бранша и ще има последствия, ако не се оттегли този закон.
„Ако се внася наново такова нещо, тази кръгла маса трябва да се случва от ден първи, за да може всички засегнати да седнем и да обсъдим нещата. Ако трябва ще излезем на улицата“, заяви Ричард Алибегов от Българска асоциация на заведенията. По думите му всичките проучвания показвали, че там, където имало такова нещо, нямало туризъм.
Йордан Господинов от Асоциация на производителите на рибни продукти „БГ ФИШ“ заяви, че неговата асоциация е засегната от факта, че никой не се е обърнал към тях. Той добави, че асоциацията е внесла становище против този закон, но никой не му е обърнал внимание.
„Искам този закон да бъде изтеглен. Никъде не се споменава за риболова. Риболовните полета са именно там, където ще се изграждат перките“, добави Господинов.
Според Ирина Матеева от Българско дружество за защита на птиците освен рибарския сектор ще бъдат засегнати и потоците на птиците. Тя е на мнение, че ветрогенераторите вече са регулирани в Закона за възобновяемите енергийни източни и не е нужен отделен закон за тях. Тя уточни, че освен водолюбивите птици, които се изхранват в морето, има и много мигриращи птици.
Според нея за тях ветрогенераторите са допълнително и трудно препятствие. Матеева счита, че възобновяемите енергийни източници трябва да се изграждат близо до консуматорите, на покривите, както и на неизползваемите територии и чак след това да се търси други варианти.
Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация допълни, че много страни са засегнати.
„Ние всичките на тази маса подкрепяме зелен преход, подкрепяме екология, но не на всяка цена, защото тази екология е скъпоструваща и ще го плати целокупният български народ“.
Емил Милев от Сдружение „Черноморски изгрев“ изтъкна, че основните притеснения са заради липсата на обсъждане.
„Категорично искаме законът да бъда оттеглен, да не бъдат правени промени между първо и второ четене“. Ако не бъде оттеглен, следващото решение е преминаването към протестни действия.
Петко Цветков от Българска фондация „Биоразнообразие“ счита, че офшорните паркове не бива да бъдат поставени с лека ръка. Според него въпреки различните мнения, законът цели голямо поставяне на ветропаркове. Той е категоричен, че първо трябва да има достатъчно научни факти, че те нямат вредно въздействие върху биоразнообразието и морските ресурси и чак тогава да бъдат изграждани.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *