Държавата е загубила 3811 дка крайбрежна ивица

Над една четвърт от крайбрежната плажна ивица на България е преминала в ръцете на частни собственици в явно нарушение на Конституцията. Това се посочва в анализ на сдружението „Зелени закони“, оповестен вчера. Инициативата настоява за незабавни мерки и промени в законодателството, които да възстановят държавната собственост върху крайбрежната плажна ивица и да предотвратят бъдещи неправомерни практики.Според събраните от Зелени закони данни в България към 2024 г. съществуват не по-малко от 183 плажа, обхващащи 14 213 декара. 26% от тях, или 3811 декара се притежават от частни лица и общини. Постепенно голяма част от тези територии се урбанизира, като чрез общи и подробни устройствени планове общините са допуснали 1026 декара да могат да се застрояват.
Частна собственост се открива в 41 плажа, като няколко от тях са практически частни. Сред тях са четири от десетте най-големи плажа в България. Най-големият български плаж при с. Ново Оряхово – Камчийски пясъци, е частен на 90%, а вторият по големина – този в Шкорпиловци – е частна собственост над 60%. 81% от „Аркутино“ също не са държавна собственост, а на централния плаж в Созопол 71,8% не са държавни. Държавата е изгубила собствеността и върху части от други популярни плажове у нас – напр. 10,9% от плаж „Харманите“ в Созопол, 18,2% в Карадере, 21,7% от плаж „Смокините“ – север, 33,5% от „Смокините“ – юг, 41,9% от плажа на къмпинг „Градина“, 31,3% от плаж „Батовски“ в Кранево. Природозащитниците смятат, че е възможно сделките да се атакуват в съда или да се направи промяна в законите, която да визира актовете и сделките, довели до частна собственост върху крайбрежната плажна ивица.Крайбрежната плажна ивица се определя за изключителна държавна собственост в приетата през 1991 г. Конституция, припомнят „Зелени закони“. Любопитно е, че дотогава терминът „крайбрежна плажна ивица“ е използван само в Закона за здравето като курортен ресурс и за нея е било отговорно Министерството на здравеопазването.
И след приемането на новата Конституция, дълги години плажната ивица остава без ясно определение. Определение на това що е то крайбрежна плажна ивица се появява чак през 2005 г., но се обвързва с начина на трайно ползване – за рекреационни цели. Това позволява на МС и МРРБ да деактуват големи части от някои плажове, защото те не са имали такова предназначение, а някакво друго – например защитени територии и т.н., като по такъв начин ги включат в стопанския оборот и държавата започва да ги заменя и продава. Имотите са определени като пасища, други земеделски земи или гори. Най-известна е сделката с продажбите и заменките на гори на територията на бившата защитена местност Камчийски пясъци, започнала само три месеца сред приемането на закона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *