Ето защо протестът продължава

Големите играчи в земеделието се опитват да вкарват разделение в сектора, обяви пред БНТ Росен Йосифов – протестиращ картофопроизводител от Кюстендил. Той заяви, че „ние не сме бизнесмени, ние сме работници“.

От сектора настояват за ограничение на вноса от трети страни и предоговаряне на зелената сделка, както и по-голяма помощ за земеделските производители от планинските райони. На протеста до Кюстендил се включват представители на животновъди, зърнопроизводители, овощари и т.н.

„След като продължаваме с протестите работещите хора в земеделието значи разделение няма“, посочи картофопроизводителят от Кюстендил.

Протестиращите посочиха, че „политически интереси има в почти всички от секторите“.

„И приказката, че нашите искания „не са политически“. Точно такива са – политически са. Защото искаме промяна в цялостната политика в сектор земеделие и да се насочим малко по към интереса на обикновения и дребен български производител, който в момента е под страхотна преса от страна на държавата, на различни институции и на внос от трети страни“, каза г-н Иванов.

Посочи, че не вижда светлина, с която да успеят да продължат напред.

„Тези преговори ги прави едно общество, което представлява не повече от 5-6% от българския земеделец. Крупните производители, които държат над 96% от обработваемата земя“, посочи г-н Тодоров.

Той каза, че исканията им по никакъв начин не се припокриват. „На практика в някои точки има припокриване, но те се опитват да изкривят нещата и да наклонят ситуацията в тяхна полза и отново богатият да е още по-богат, а дребният земеделец напълно да изчезне“, каза Тодоров.

Очаква се пътят към граничните пунктове Гюешево и Отоманци да бъде блокиран поне от 11 до 11:30 часа.

 

Standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *