Ивайла Бакалова на изслушване в Народното събрание

„Мартин Божанов – Нотариуса си позволяваше да търгува с влияние. Ако не положите усилия, ще има още Мартинбожановци в тази система“.

Това заяви Ивайла Бакалова на изслушване във временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, предаде БГНЕС.

В началото на изслушването Бакалова помоли депутатите: „Представете си за няколко минути, че не сте депутати и политици, а сте нормални хора. Ще ви разкажа една човешка история, която може да се случи на всички.“

Тя подчерта, че когато държавата е в ръцете на корумпирани хора, няма как да има правосъдна система.

„Бях свидетел на много мерки за неотклонение, в които не видях нищо законно. Съдът не четеше изобщо материалите по делото. Бях свидетел на прокурори, които си играеха „Тетрис“, докато се решаваше човешка съдба. Виждат, че някои от вас ме гледат с много голямо недоверие, но им пожелавам никога да не им се случи. Сега са от тази страна, но могат да са и от нашата“, каза Бакалова.

По думите ѝ прокурорите работят по поръчка и по едни дела си затварят очите и ги слагат на трупчета.

„По първото дело, за което е задържан Веселин Денков, за два дни са разпитани 7 – 8 свидетели. След като беше задържан, се започна един институционален натиск и репресия. На мен ми бяха повдигнати 11 или 12 ревизии, много от тях на неработещи фирми. Кой плаща за цялата тази репресия? На вас най-вероятно не ви е толкова важно, но на обикновените граждани им е“, посочи Бакалова.

„Хора като Мартин Нотариуса виреят благодарение на болната ни правосъдна система“, категорична е тя.

Мартин Нотариуса, сподели Бакалова, се появява след мерки за неотклонение.

„Един от въпросните съдии в специализираната прокуратура ни беше казал много добронамерено през негов роднина, че каквото и да направим, Веселин Денков няма да излезе преди изборите. Мартин Нотариуса се появи март месец. Седмица или две се опитваше да си организира среща с мен. Каза ми ужасяващи неща, някои от които са записани и излъчени във филма на Антикорупционния фонд. Институциите тогава бяха превзети. Сега не знам – сигурно са поне една четвърт свободни. Той ми каза, че този съд може да гледа мерки на посланици, че този съд е държавата, да не гледаме човека дали е невинен, или виновен, а просто да си платим. И той ми каза, че трябва да минат изборите, да се поотхлаби хватката“, разказа Бакалова.

Тя цитира и съвет на Мартин Божанов – Нотариуса по адрес на спецсъда: „Хубаво е да си смените адвоката, защото с него няма как да се получат нещата.“

„Не мисля, че Мартин Нотариуса е единственият проблем на съдебната система. Ваша е задачата да потърсите кои са тези хора, които са му дали тези права“, призова Бакалова депутатите в комисията.

Източник: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *