Изкуството да не правиш нищо.

На нидерлански niksen означава буквално „не прави нищо“.

Тази дума е дала името на цяла концепция за справяне със стреса и тревожността. От няколко години методът става все по-популярен и набира привърженици.

Niksen не означава просто да мързелуваш. Идеята всъщност е да правиш нещо, но без особена цел. Иначе казано – пускаш си музика не за да се концентрираш върху работата, а просто за да слушаш. Разхождаш се просто, за да ходиш. Т.е. действаш само заради действието, а не със „задната“ мисъл, че това ще ти помогне за нещо друго. И докато си niksen, оставяш мозъка да мисли каквото си иска, без да полагаш усилия в определена посока.

Олга Мекинг е журналист, блогър и майка на три деца. През 2020 г. издава книгата Niksen: Embracing the Dutch Art of Doing Nothing. Моментът е подходящ – светът е в пандемия, започват локдауните, а с тях общата несигурност за бъдещето и тревожност. Хората навсякъде по света имат отчайваща нужда от нещо, което да им даде спокойствие.

Книгата на Мекинг я превръща в звезда. През изминалите три години тя се е превърнала в един от големите авторитети по тези теми в Нидерландия, пише The Guardian.

Днес тя самата казва, че е едно от най-трудните неща е да се дефинира niksen.

„В книгата аз го наричам „да правиш нищо без цел“. Не гледаш филм, не скролваш в социалните мрежи, не четеш имейли. Ние винаги имаме определена цел. Готвим с идеята, че от това ястие няма да надебелеем или че е здравословно. Ако излезем на разходка, тя задължително ще е част от онези 10 хил. крачки на ден. Така губим удоволствието и от яденето, и от разходката“, казва Мекинг.Тя не е измислила концепцията за niksen, а просто я описала добре. Иначе казва, че е срещнала термина за първи път в една брошура през 2018 г. Заинтригувана е защото не се сеща в друг език да има подобна дума. Разучава темата и пише статия, която предлага на The New York Times.

Няколко седмици по-късно вече има предложение да напише и книга. Излизането ѝ от печат съвпада с първите локдауни заради коронавируса. По това време е нещо обичайно за книгата на Мекинг да се срещат следните определения: „Идеалното четиво, ако се опитвате да се преборите със стреса покрай пандемията“.

Пандемията свършва, но култът към niksen продължава да живее

Преди месец Дейвид Лойд Лешър, собственик на над 100 фитнес клуба във Великобритания, обяви, че започва тренировки по niksen. Да провеждаш тренировки по „нищоправене“ звучи малко странно, но дори за това си има техники.

В блога на Лойд нидерландският психолог Ян де Йонг обяснява, че основната разлика между niksen и обичайната медитация е, че „медитацията е строго свързана с това да седиш на едно място, да си концентриран и изисква техника на дишане“. А при niksen има много повече свобода – можеш просто да си направиш чаша чай, да гледаш в тавана, а умът ти да е в покой. Колко често може да се прави това? Зависи от човека и навиците му. Някои имат нужда от няколко минути, други от час. Трябва всеки да намери правилната формула за себе си.

След като niksen се превръща в мода, по темата се появяват все повече експерти и книги. И навсякъде се твърди, че идеята идва от Нидерландия. Така ли е наистина?

„Niksen всъщност е медийна концепция“, казва Руут Веенховен, предподавател в университета „Еразъм“ в Ротердам. Неговите научни интереси са свързани с човешкото щастие и неговите измерения. Той посочва, че niksen е идеята да се даде на хората това, което им липсва. В случая то е спокойствие.

„Темпото ни на живот е много високо. Страничният ефект от това е, че често се чувстваме пристиснати. И мечтаем за малко релакс“, казва той.

Според Каролин Хаминг, директор на център за изследване на стреса, niksen няма много общо с нидерландската култура.

„Ние непрекъснато си казваме, че трябва да работим повече“, посочва тя.

Хаминг е говорила и с Мекинг по тези въпроси още преди авторката да напише книгата. Тогава ѝ казва, че „нидерландците не сме добри в бездействието“.

„Ние сме възпитани, че винаги трябва да бъдем полезни“, обобщава тя. Има и друга констатация за нрава им. Тя е:

„Съжалявам, твърде съм зает, за да не правя нищо“.

Самата Мекинг признава, че когато е започнала да пише книгата си, друг издател е възложил на втори автор да пише по същата темата. И започнало състезание съвсем не в духа на niksen.

Думата не се среща в нидерландския език преди 2010 г., пише The Guardian, което значи, че Хаминг вероятно е права – това не е типично холандска идея.

Странното е обаче, че тя възниква тъкмо в страната, в която се възпитават винаги да правят нещо. Но може би именно затова бърнаутът им е толкова познат, а niksen вероятно е форма на реакция на забързания живот.

„Прегарянето“ не е типичен нидерландски проблем, а световен. Но в тази страна той е много ясно изразен – проучване от миналата година сочи, че всеки пети работещ изпитва симптоми на бърнаут. Това е значителен ръст спрямо предходни години и според специалисти се дължи и на нарастващите изисквания на работното място, и на променящата се нагласа за баланса между личен и професионален живот.

В Нидерландия амбицията за успех е много ясно изразена, което пък води до силен натиск върху всички да се реализират максимално добре.

Затова не е чудно, че тази страна се смята за родина на концепцията да не правиш нищо. Поне за малко. Не е чудно също така, че тази идея намира много привърженици по света – навсякъде хората страдат от същите болести.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *