Испания дава половин милиард евро за пречистване на морска вода заради сушата в Каталуния

Испанското правителство ще инвестира 467 милиона евро за две станции за пречистване на морска вода заради сушата в Каталуния, съобщи испанското министерство на околната среда.

Двете станции ще бъдат изградена по крайбрежието на региона, на север и юг от Барселона, и ще имат годишен пречиствателен капацитет от 80 милиона кубични метра.

„Правителството ще направи всичко възможно, за да осигури питейна вода в региона“ коментира министърът на околната среда Тереза Рибера.

Очаква се двете станции да заработят в периода 2028 и 2029г.

Каталуния е ударена от тригодишна суша, в която валежите са в пъти под нормата, като в последните месеци положението започва да става критично. Според официални данни водните резервоари и язовири в региона са запълнени едва на 16%.

Правителството вече обяви мерки срещу сушата, сред които са забрана за миене на автомобили и забрана за пълнене на басейни, включително и за хотелски комплекси.

Налага се и лимит за използването на вода за лични нужди от граждани, който е 200 литра на ден, което се равнява на малко повече от десет минутен душ.

Дърветата в градовете ще бъдат поливани само с отпадни води, и то само толкова, колкото да оцелеят.

Сред обсъжданите мерки е и ограничаване на водата, използвана от земеделски производители с цели 80%.

В някои населени места около Барселона местните оператори вече намалиха налягането на водата.

В опит да осигури вода за жителите на Каталуния, правителството започва и ежедневното транспортиране на 40 000 кубични метра с кораби от станцията за пречистване на морска вода в Сегунто, Валенсия, добави в понеделник екоминистърът Рибера.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *