Как инвестират българите парите си

Близо 10 милиарда лева са вече парите на българите в инвестиционните фондове в страната. Най-много са инвестициите в застрахователните и пенсионните фондове. На този фон обаче данните категорично показват, че спестяваме консервативно и за сравнение – депозитите в банките на домакинствата и бизнеса у нас са над 127 млрд. лева. Информацията е на БНБ и е обобщена за миналата година.

Активите, управлявани от местните и чуждестранните инвестиционни фондове, са 9 млрд. 753.1 млн. лева, с 15.7% повече. Спестявания на домакинствата и бизнеса в банките са 127 538 525 лв.

Димитър Петков е финансов посредник от 5 години и вижда, че все повече хора търсят спестовни застраховки „Живот“ с инвестиционна цел. Статистиката на БНБ за 2023 година показва именно, че най-големият дял на инвестициите е в застрахователните компании и пенсионните фондове.

И съветът на експертите – да не пипаме бели пари за черни дни – толкова, колкото биха покрили минималните ни разходи за поне 6 месеца.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *