Камила Лекберг Кукувичето

Кралицата на скандинавската мистерия Камила Лекберг въвлича читателите в нова завладяваща интрига от поредицата за Патрик и Ерика Хедстрьом. „Кукувичето“ потегля към книжарниците на 1 март.

Кукувичето“ (преводач: Стефка Кожухарова, художник на корицата: Стефан Касъров, 472 стр., цена: 25 лв.) е поредният майсторски завършен трилър на Лекберг, който държи читателя в напрежение до последните страници. Малко преди откриването на изложбата си световноизвестният фотограф Ролф Стенклу е застрелян в галерията във Фелбака. Ден по-късно приятелите му от литературните среди Елизабет и Хенинг Бауер биват застигнати от ужасна трагедия. Познанството им датира още от 80-те години на миналия век, а в настоящето ги свързва мистичният културен клуб „Бланш”, събирателен пункт на млади таланти, за който все по-често се носят тъмни и притеснителни слухове. Докато Патрик и колегите му от полицейското управление в Танумсхеде разследват убийствата, разтресли малкото градче из основи, Ерика тръгва по следите на един неизяснен трагичен случай от миналото, при който стара приятелка на фотографа и дъщеря ѝ загиват в пожар с неясен произход.

Камила Лекберг е родена през 1974 г. в малко селище на западния бряг на Швеция – Фелбака. Надарена с разказвачески нюх и умение да измисля непроницаеми криминални интриги, тя превръща родното си място в арена на своите романи – съвършена сцена, изолирана от света, подвластна само на снежния антиутопичен декор и на ужасяващи убийства, които разтърсват капсулираното общество. Първата книга от поредицата с Ерика и Патрик е озаглавена „Ледената принцеса” и е публикувана през 2003 година. Следват още девет заглавия, издадени у нас с логото на „Колибри“ и пожънали огромен успех. „Кукувичето“ е единайсетият роман от тази славна серия, очакван с нетърпение от вярната публика на Лекберг. През 2019 г. „Колибри“ издаде романа ѝ „Златната клетка“, дал тласък на нова, не по-малко въздействаща поредица от истории, чиято кауза са правата на жените. Сътрудничеството на Камила Лекберг с Хенрик Фексеус, прочутия шведски менталист и писател, вдъхва живот на още една триумфална поредица, от която на български език са издадени две заглавия – „BOX” и „Култът“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *