Недостигът на качествени офис площи в Европа повишава наемите и потиска усвояването

Усвоените площи на 22 офис пазара в Европа са намалели със 17% спрямо средното ниво преди пандемията заради липсата на първокласни площи, в които наемателите да се нанесат, сочат данни на консултантската компания Savills. Но централните бизнес квартали на Осло, Милано, Лисабон и Париж не са се вписали в тенденцията и са отчели ръст на усвоените площи, показват още данните на компанията.

Наемите на първокласни офис площи в Европа са се повишили средно с 4,3% през 2023 г., въпреки че свободните площи са нараснали с 60 базисни пункта на годишна база до 8,4%. Това показва, че тенденцията компаниите да се конкурират за качествени офис площи продължава. Наемателите намаляват площите си в сгради с по-ниско качество и се конкурират за все по-ограничено предлагане на първокласни площи на ключови локации.

Офис пазарите в Осло, Милано и Лисабон се представиха най-силно през 2023 г., но усвоените площи намаляха средно със 17% миналата година, повече от прогнозите в началото на миналата година, коментира Майк Барнс, директор на отдела за европейски анализи в Savills.

„Очакваме през 2024 г. наемите на първокласни офис площи да нараснат на пазари, където проектите на етап строеж остават оскъдни, тъй като наемателите се конкурират за най-добрите площи, за да се харесат на служителите и да намалят въглеродните си емисии. Наемите остават без промяна там, където офис площите не отговарят на корпоративните и екологични изисквания“, отбелязва той.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *