Онлайн атлас обединява недвижимите културни ценности в България

Дигитален атлас обединява в една карта недвижимите културни ценности на България. Проектът е изготвен от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и от днес е достъпен за широката публика.

Действащата му бета версия обхваща всички обекти от списъка на световното културно наследство и от регистъра на археологическите резервати, както и между 10 и 15% от паметниците на културата. Те са отбелязани с плътни червени точки.

При маркиране на избраната точка, се появява основна информация за обекта и снимка. Когато обектът вече е въведен в базата данни с неговите граници, те са отбелязани в различни цветове спрямо територията на опазване.

Екипът от НИНКН, отговорен за създаването на дигиталната карта, ще продължи да я допълва с единични и групови обекти и територии и през следващите месеци с оглед на това, че в България има голям брой недвижими културни ценности – около 40 хил.

Атласът е един от ефективните инструменти за широк достъп до информация, проследяване на тенденции и опазване на недвижимото културно наследство, от който могат да се възползват гражданите, местните и държавните институции, посочват от Института.

Картата съдържа и бутон, който позволява на инвеститори да проверяват дали проектите им засягат обект или територия със специален статут.

 

Investor.bg и в Google News Showcase.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *