Готви се най-голямото икономическо престъпление в България

„Няма никакви промени в напрежението в енергетиката. Има голямо говорене и доста неразумни, чисто волунтаристични решения, които едва ли ще доведат до някакъв реален резултат”. Така бившият енергиен министър Румен Овчаров отговори на въпрос в БНТ 220 волта или повече е напрежението в енергетиката през последните дни във връзка с изграждането на нови ядрени реактори в АЕЦ „Козлодуй“.
„Тази компания – „Хюндай”, къде точно е построила атомна централа? Никъде”, реагира бившият енергиен министър и изрази съмнение въобще, че по този начин може да се строи атомна централа.
Румен Овчаров се аргументира: „Обикновено се избира главен изпълнител на атомна централа, атомната централа все пак не е фабрика за мармалад. Избира се главен изпълнител, който доставя първо проекта, доставя технологията, вече заедно с главния изпълнител се прави проект. Главният изпълнител осигурява доставките на оборудването, контрола върху строителството, след това контрола върху въвеждането в експлоатация и впоследствие – контрола върху цялостната експлоатация”. „Тези, за които управляващите говорят – „Уестингхаус”, „Хюндай” коя точно роля ще изпълнява от целия този процес”, попита той.
Овчаров цитира данни, според които цената на ядрената централа в САЩ към момента е над 35 млрд. долара. Във Великобритания – ядрена централа, която е трябвало да бъде завършена преди 11 години, сега може би ще я въведат в експлоатация – е 35 милиарда. По оценката на британските специалисти, ако сега трябва да я правят, ще струва 46 милиарда. На въпроса на водещата откъде са получава тази разлика – 35 милиарда срещу 5 милиарда според управляващите, Румен Овчаров отговори: „5 милиарда ще струва, ако започнем да изграждаме АЕЦ „Белене”. Затова съм казвал, че това е най-голямото икономическо престъпление в историята на България. По-голямо няма да има. И то е престъпление за минимум 50 млрд., защото ние за по-малко, дай боже и да заработи, няма да я направим“.
„Те лобират за компании, които никога не са изграждали атомни централи, лобират за парчета, опитват се да приберат някакви комисионни от нещо. Няма друга логика, за да се предлагат такива абсурдни неща”, коментира Румен Овчаров.
По отношение на Еврозоната Овчаров не скри, че той е привърженик на присъединяването на България, но прогнозира: „С инфлацията едва ли ще се справим”.
Според него обаче в Европа и еврозоната има държави с огромни вътрешни дългове, като Италия, Франция, Испания, Гърция. Виждам опасност да влезем в еврозоната и да се наложи да спасяваме страни, които посмъртно не можем да спасим.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

автор:Дума

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *