Оценката за работа на правителството е на ниски нива

Оценката за работа на правителството е на ниски нива – между 20 и 22%. Разлика в електоралната картина няма, няма тенденция в оценките на работа на кабинета, но със сигурност имаме покачващо се напрежение и това се вижда в желанието аз предсрочни парламентарни избори и непрекъснатото оттегляне на част от избирателите от изборния процес. Това каза политологът Димитър Ганев в предаването „Говори сега“ по БНТ.

Очакванията му са за още по-ниска избирателна активност при евентуални предсрочни избори, а на предстоящите европейски тя ще бъде рекордно ниска.

По думите му опозиционните партии не успяват да се възползват от социалното напрежение и настроенията срещу управляващото мнозинство. „Но това по никакъв начин не означава, че това ще бъде статукво, което не може да бъде променено, и така ще се възпроизвежда електоралната картина. Това означава, че има много голямо пространство за т.нар. протестен или наказателен вот. В политиката няма как да остане вакуум. В момента, след като е отворено поле, то неминуемо ще бъде реализирано“, смята Димитър Ганев.

Около 800 000 до 1 милион души според него могат да бъдат върнати в политическия процес, ако им се предложи легитимна и силна алтернатива. Това може да бъдат няколко нови политически проекта, уточни политологът.

Политологът Борис Попиванов коментира, че ниската избирателна активност устройва политическите партии. Тя много трудно може да претърпи резки промени в посока увеличаване, ако политическите сили са същите. „Разочарованието винаги води в една и съща посока и тя е надолу. Това важи не само за сглобката, но до голяма степен и за опозиционните партии в парламента, които независимо от силната си реторика и бурните изпълнения, които предлагат на публиката в НС, така и не успяват да привлекат разочарованите от управлението в своите среди“, коментира той.

Според него появата на нов политически проект би действало като спойка за сега управляващото мнозинство. Затова той очаква, че е възможно правителството да изпълни своя четиригодишен мандат.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *