Папата канонизира първата светица от Аржентина – Мама Антула

Папа Франциск канонизира днес първата светица от родната си Аржентина, а в това време аржентинският президент либертарианец Хавиер Милей седеше на първия ред в базиликата „Свети Петър“, предаде Асошиейтед прес.

Литургията за обявяването на Мама Антула за светица бе първата среща между аржентинския папа и Милей, който веднъж нарече Франциск „идиот“ заради защитата на социалната справедливост. Аржентинският президент, който се прекръсти в началото на церемонията, седна отдясно на папа Франциск, отстрани на главния олтар.

Мама Антула е мирянка от XVIII в., която е служила на бедните и е помогнала за поддържането на йезуитската религиозна общност в Аржентина, след като религиозният орден, към който принадлежи папата, е бил потиснат.

По време на аудиенция в петък с аржентинските поклонници, пристигнали в града за церемонията, папа Франциск изтъкна Мама Антула като пример за милосърдие във време, в което, по думите му, „радикалният индивидуализъм“ е заразил днешното общество.

Милей ще се срещне утре на четири очи с папа Франциск, преди да проведе частни разговори с италианския крайнодесен премиер Джорджа Мелони и с президента Серджо Матарела.

По време на предизборната си кампания Милей определи папа Франциск като „идиот“ и „представител на злото на Земята“.

Папата разговаря дълго с избрания през декември Милей и посочи, че му е простил за предизборната реторика. Светият отец заяви, че обмисля да посети Аржентина по-късно тази година, което би било първото му пътуване до родината му след избирането му през 2013 г., посочва АП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *