Петльовден

Петльовден е български народен празник, обичай с регионално разпространение. Празнува се на 20 януари (нов стил) или на 2 февруари (стар стил).

Чества се главно в източнобългарската етническа територия – от Одринско и Лозенградско, до Добруджа

Приеман е като мъжки празник за стимулиране на плодовитостта на момчетата (за засилване на оплодителната им способност); на някои места е разглеждан и като мъжки аналог на обичая Бабинден, а според някои изследователи е наследник на древен езически славянски празник в чест на лова и пчеларството, на който се приема новата генерация ловци

В Котленско и Карнобатско е наричан с имена, производни на името Евтимий, докато във Варненско и т. нар. вайковски села (Голица, Козичино и др.) – с тези на Петльовден.

Според теренните наблюдения на изпълнявания в българската територия обичай, той може да се раздели на 2 варианта, които имат известни отлики един от друг. Единият е условно нареченият Котленско-Карнобатски вариант (изпълняван в посочените области, както и в някои части на Североизточна България, Добруджа и др.), а другият – Вайковски вариант (отново условно наименование), изпълняван в селата населени с т. нар. ваяци (вайковци).

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *