Преходът към зелена енергия – Европа между чука и наковалнята

Преходът към зелена енергия в Европа е заклещен между чука и наковалнята. Напливът от евтини китайски слънчеви панели води до рекордни инсталации за слънчева енергия. Но същият този внос смазва и малкото местни производители в Европа.

Правителствата и промишлеността са разделени по въпроса как да реагират.

В Европа току-що бе отбелязана благоприятна година за зелената енергия. Страните от Европейския съюз инсталираха рекордно количество соларни мощности – с 40% повече, отколкото през 2022 г. Огромната част от тези панели и части идват от Китай – в някои случаи 95%, сочат данни на Международната агенция по енергетика.

И все пак бумът на зелената енергия не помогна на малкото местни производители на соларни панели в Европа, които достигнаха кризисна точка, смазани от по-евтиния внос и свръхпредлагането. Съобщенията за закриване на производства стават все повече, а секторът предупреждава, че половината от капацитета му може да бъде затворен до седмици, ако правителствата не се намесят.

Политиците се опитват да реагират, но не са на едно мнение как да го направят.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек например писа до Европейската комисия през ноември, изразявайки загриженост, че изпълнителният орган на ЕС е напът да наложи търговски ограничения върху вноса на технологии за добив на слънчева енергия от Китай.

„Чух, че Комисията може би възнамерява да наложи защитни мерки срещу вноса на фотоволтаични модули от Китай. Имам много силни опасения по този въпрос“, се казва в неговото писмо, цитирано от Reuters.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *