Самолетите скоро ще летят с електронно гориво.

Нов доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ) сочи, че 10% увеличение на цените от използването на електронно гориво за самолети от 2030 г. няма да окаже значително влияние върху ползването на този транспорт, пише арабското издание Ал Айн.

Какво е електронното гориво? Течното въглеродно електронно гориво е синтетично гориво с нулеви емисии, произведено чрез комбиниране на зелен водород и въглероден диоксид. Производството на електронно гориво започва с процес на електролиза, който разделя водата на водород и кислород, след което водородът се смесва с въглероден диоксид, за да се получи електронно гориво в течна форма. Тези горива могат впоследствие да бъдат преработени в е-бензин, е-дизел, е-керосин и е-метанол, както и други производни, които имат подобна търговска употреба като изкопаемите горива.

Тъй като горивото представлява 25% до 30% от общите разходи за пътуване, МАЕ изчислява, че цените на билетите ще се повишат само с 5%, ако увеличените разходи се разпределят поравно между всички клиенти. Според проучването скорошният опит потвърждава, че потребителското търсене на въздушен транспорт е устойчиво на нарастващите цени. Но общо увеличение на цените на билетите от 5% може да намали търсенето на пътувания само с 0,5-0,8%. Тъй като тези клиенти вече са склонни да харчат повече за по-добри изживявания при пътуване, агенцията очаква по-малка еластичност на търсенето дори в категориите резервации с по-ниска цена, „така че увеличенията на цените тук ще имат относително малко въздействие върху приходите на авиокомпаниите“. Превод: Ганчо Каменарски

 Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *