Сградата на емблематичния хотел „Париж“ в София ще бъде реставрирана

Сградата на бившия хотел „Париж“ на бул. „Княгиня Мария Луиза“ в София ще бъде реставрирана, след като главният архитект на Столична община Здравко Здравков е издал разрешение за строеж за реконструкция на сградата и за реставрационно-консервационни работи по фасадите ѝ, съобщава пресцентърът на общината.

Емблематичната за София сграда, проектирана от един от най-значимите български архитекти на ХХ век – арх. Наум Торбов, е построена в периода 1909-1912 г. Сградата е с четири надземни етажа с характерната за периода надлъжна схема на хотелските стаи. Декоративната фасадна система е разработена чрез мазилкова техника в стил „сецесион“, характерен за първите сгради на арх. Торбов.

Фасадите са разчленени чрез тънки лизени (плоски вертикални издадени ивици), декорирани в горния си край със сецесионови картуши. Прозорците са поставени в хлътнали навътре полета между лизените. На главната фасада има четири балкона в кръстовидна композиция, подпрени с по две богато орнаментирани конзоли. Партерният етаж е подчертан с редица мощни колони, декорирани с типични сецесионови елементи.

В момента сградата е в лошо състояние, неизползвана от дълги години вследствие на поредица от дела по отношение на собствеността. Новият ѝ собственик, със съдействието на Направление „Архитектура и градоустройство“, е предприел действия за възстановяването на обекта и запазване на неговата автентичност, архитектурно-градоустройствена и историческа ценност като част от недвижимото културно наследство на София.

При реставрацията на фасадите ще се възстанови автентичният вид на сградата и нейното обемно-пространствено възприятие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *