Учени пробиха ледено ядро от Антарктида и откриха нещо много тревожно

Според ново изследване данни от ледено ядро с дължина 610 м разкриват, че леденият щит на Западна Антарктида се е свил внезапно и драматично преди около 8 000 години, което дава тревожна представа за това колко бързо може да се стопи антарктическият лед и да доведе до покачване на морското равнище.

Според изследването, публикувано в сряда в списание Nature Geoscience, част от ледената покривка е изтъняла с 450 метра – височина, по-голяма от тази на Емпайър Стейт Билдинг – за период от само 200 години в края на последния ледников период. Това е първото пряко доказателство, което показва толкова бърза загуба на лед навсякъде в Антарктида, твърдят авторите на изследването.

Макар учените да знаеха, че в края на последния ледников период ледената покривка е била по-голяма, отколкото днес, много по-малко се знаеше кога точно е станало това свиване, казва Ерик Уолф, глациолог от Университета в Кеймбридж, Великобритания, и автор на изследването.

„Успяхме да кажем кога точно се е оттеглил, но също така успяхме да кажем колко бързо се е оттеглил“, казва той.

Сега вече е ясно, че ледената покривка се е отдръпвала и е изтънявала много бързо в миналото, казва Уолф, опасността е, че това може да започне отново.

„Ако започне да се оттегля, това наистина ще стане много бързо“, добавя той.

Това може да има катастрофални последици за покачването на световното морско равнище. Западноантарктическият леден щит съдържа достатъчно вода, за да повиши морското равнище с около 5 метра, което би довело до опустошителни наводнения в крайбрежните градове по целия свят.

Изследването идва в момент, когато учените продължават да бият тревога за това какво се случва с най-изолирания континент на Земята.

Например ледникът Твейтс, който също се намира в Западна Антарктида, се топи бързо. В проучване от 2022 г. се казва, че ледникът Твейтс, наречен „ледникът на Страшния съд“ заради катастрофалното въздействие върху покачването на морското равнище, което би имало неговото срутване, се държи „на нокти“, докато планетата се затопля.

Новото проучване засилва тези опасения, казва Скамбос.

„(То) показва, че същите процеси, които наблюдаваме и които едва сега започват в райони като ледника Твейтс, са се случвали и преди в подобни райони на Антарктида и наистина темпото на загуба на лед е било равно на най-лошите ни опасения за бягство от леда“, посочва той.

Източник: CNN

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *