ФАР и ООН за бежанците с Платформа за заетост на бежанци в България

Фондация за достъп до права – ФАР, в партньорство с UNHCR, агенцията на ООН за бежанците, обявява официалния старт на Платформата за заетост на бежанци в България. Тази иновативна платформа има за цел да свърже бежанците с работодатели, като насърчи независимостта и икономическото овластяване сред бежанските общности в страната.

През последните години България се превърна в държава, с важен принос за приемането на бежанци, особено от Украйна, Близкия изток и Афганистан. Към декември 2023 г. 67 769 украински бежанци са регистрирани с временна закрила в страната, а повече от 22 000, предимно сирийци и афганистанци, са подали молби за международна закрила.

Бежанците са възможност за работодателите. Бежанците притежават богатство от разнообразни умения, опит и таланти, които могат значително да обогатят местния пазар на труда и да стимулират икономическия растеж. Като улеснява достъпа на бежанците до възможности за заетост, Платформата се стреми да разгърне техния потенциал, насърчавайки приобщаващото развитие и социалното сближаване в България.

„Икономическото овластяване чрез заетост е от жизненоважно значение за бежанците, като осигурява не само източник на доходи, но и насърчава овластяването и независимостта“, заяви Седа Кузуджу, представител на агенцията на ООН за бежанците в България. „Платформата за заетост на бежанци ще им даде възможност да възстановят живота си с достойнство, като същевременно имат положителен принос към приемащата ги общност“.

Предприемачите и работниците бежанци внасят нови перспективи, устойчивост и предприемачески дух в местните икономики. Като подкрепя предприемачеството и заетостта на бежанците, Платформата е готова да стимулира иновациите и творчеството, допринасяйки за икономическия растеж и просперитета.

„Платформата за заетост на бежанците предлага жизненоважен ресурс за работодателите, които се стремят да се справят с недостига на работна ръка, като същевременно предоставят на бежанците възможности за смислена заетост“, заяви Валерия Иларева, основател на Фондация за достъп до права. „Улеснявайки връзките между работодателите и работниците бежанци, Платформата насърчава интеграцията и преодолява културните различия, насърчавайки изграждането на по-приобщаващо общество“.

С Платформата за заетост ФАР и ООН за бежанците ще свържат стотици бежанци с работодатели и ще предоставят ценни познания за административните и правните аспекти на заетостта в България. Платформата ще служи като мост, улеснявайки публикуването и популяризирането на предложения за работа, като същевременно ще дава възможност на търсещите работа да получат безпроблемен достъп до възможностите за заетост.

Насърчаваме както работодателите, така и бежанците да проучат възможностите, предлагани от Платформата за заетост на бежанци, като посетят www.employment.refugeelight.bg.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *