Фондация „Искам бебе“ с кампания за репродуктивно здраве и навременното родителство, насочена към младежи

На 28 февруари тази година, УНСС стана домакин на семинар, организиран от фондация „Искам бебе” в рамките на проекта „Младите българи – архитекти на промяната”, финансиран от Министерство на младежта и спорта. Това бе заключителния семинар от обиколката на фондация „Искам бебе“ в 12 областни града, с над 700 младежи на възраст от 16 до 29 години. Тези усилия имат за цел да вдъхновят младите българи за по-здравословно и успешно бъдеще.

По време на откриването на семинара, „Искам бебе“ връчи Годишните си награди „Ангел на благодарността“ на личности и институции, с които фондацията работи в партньорство, за реализиране на проекта: проф. д-р Димитър Димитров – Ректор на УНСС, на Силвия Петрова от Министерство на младежта и спорта, на доц. д-р Петко Стефановски – зам. министър на здравеопазването, на Здравка Величкова – БАСРЗ, на Петър Цинцърски – БЧК и на доц. д-р Ирен Цочева – Завеждащ Отделение по педиатрия на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”.

Кампанията на фондация „Искам бебе“ е вдъхновена от ежегодната нарастваща възраст на майките – като в София тя е най-висока. По данни на НСИ средната възраст за раждане на първо дете в София през 2022 г е 30,7 години, а през 2010 г е била 29,1 години. В сравнение средната възраст за първо раждане в страната за 2022 г в градовете е 28,5 години, а в селата е 24,6 години.

Обучителните семинари предоставят цялостна образователна програма, включваща панели за:

  • превенция и профилактика на репродуктивното и сексуалното здраве;
  • здравословно хранене и диететика;
  • физическа активност и активен начин на живот;
  • емоционално и психично здраве.

Програмата е съобразена с нуждите на младите българи и има за цел да ги запознае с важни аспекти на семейното планиране и здравословния начин на живот. Лекциите включват информация за значимостта на навременното родителство и предизвикателствата, пред които се изправят младите двойки, както и сексуалното и репродуктивното здраве, и изчерпването на яйчниковия резерв. Специалистите се фокусират върху здравословното хранене, активния начин на живот и психичното благополучие, предоставяйки на младежите практически съвети и насоки.

Лектори в семинара бяха Д-р Александър Кобаков – акушер-гинеколог, МБАЛ „Света София” – София, дългогодишен член на БЧК, Д-р Ангелина Недялкова – ендокринолог, създател на редица програми за здравословен начин на хранене, репродуктивно здраве и проблеми на метаболизма, Катя Симеонова – психолог. Баскетболният треньор на отбора кадети на националния отбор на България по баскетбол и главен мениджър на баскетболен клуб „Хебър” – Веселин Веселинов бе лекторът по темите за активния начин на живот, спорт и физическа активност.

Изработени са 10 броя мотивиращи видео клипове, насочени към младежите с информация за важността от редовни профилактични прегледи, здравословно хранене и активен начин на живот.

Проектът „Младите Българи – Архитекти на Промяната“ на фондация „Искам бебе“ се явява като иновативна инициатива, насочена към подпомагане на младежите в България да развият здравословни навици и да поемат активна роля в обществото.