Христина Богданова радва публиката в Карлово с разкази от рода на Левски

Цялата седмица от 12 февруари до 19 февруари в Карлово с различни събития  отбелязваме 151 години от гибелта на Васил Левски. Това разказа за „Фокус“ Дора Чаушева, директорът на Национален музей „Васил Левски“ в Карлово.

„На 12 февруари с художествена изложба учениците от средно училище “Васил Левски“ започнаха своята седмица посветена на Васил Левски. Традиционно те организират много прояви, на 14 имаше спортно състезание, междуучилищно, “Лъвски скок“ и  литературен салон, на който бяха представени творбите, които са участвали в конкурса за есета. Спектакъл имаха и в началния етап на образование в училището на 15 февруари, в зала “Васил Караиванов“ “Словата на Апостола“.

На 18 февруари те ще приключат своята седмица с тържествения спектакъл “Моят Васил Левски“, възпоменателен спектакъл, с който те ще зарадват отново карловската публика и гостите на Карлово“, разказа още Чаушева.

Двата музея в Карлово – Национален музей „Васил Левски“ и Историческият музей в Карлово също участват в тази седмица.

„В нашия музей на 17 февруари ще организираме една среща-разговор с Христина Богданова, потомка на сестрата на Васил Левски Яна. А на 19 февруари ще представим една изложба графики на карловския художник Дечко Тодоров, която сме озаглавили “В студ и в мраз“, по темата на една от неговите произведения. В Историческия музей на 16 февруари бе представена изложба с документи на Васил Караиванов, един от най-близките помощници на Васил Левски в Карлово, първи братовчед на Васил Левски и активен деец не само в революционното дело преди Освобождението, но в историята и следосвобожденско Карлово, предоставени от неговия потомък Стефан Караиванов. За всички гости, за всички карловци на 18 февруари вечерта ще бъде традиционната възпоменателна церемония на площада с паметника на Васил Левски. И на 19 февруари от 11 часа отново възпоменателен митинг-поклонение с поднасяне на цветя ще има пред паметника на Васил Левски.

„Надяваме се, че тези две събития, които и нашият музей предлага, ще бъдат интересни. Винаги Христина Богданова е радвала публиката с един интересен разказ, който съдържа обичайно спомените, които са съхранени за Васил Левски в рода. А изложбата, която ще представим на Дечко Тодоров, също вярвам ще заинтригува посетителите, която ще бъде съчетана и с представянето на мултимедия на един интересен проект, който беше осъществен основно от неговата дъщеря Невена Тодорова в едно от софийските училища, където тя работи. Те са използвали интересни материали, които са от неговия архив, свързани с разработването на стенописа му “Епопея на забравените““, добави Доря Чаушева.

 

Автор: Цвети Тончева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *