50 лева по-скъпо излиза парно на тристаен апартамент

Със 17 лева средно по-висока е била сметката за парно за гарсониера през ноември тази година спрямо същия месец на миналата. Ако тогава абонатите са платили средно 130 лева за отопление, то сега дължат по 157 лева или с 13 на сто повече. Това показва анализ на потреблението на клиенти на „Техем“ в имоти с месечен дистанционен отчет на уредите. За тристаен апартамент сметката е с 50 лева отгоре или при 259 лева средно миналата година на 310 лева сега.
Данните показват още, че през този отоплителен сезон сме употребили повече енергия за отопление между 8%-13% в зависимост от големината на жилището и начина на ползване. Данните са за първите два месеца с отопление ноември и декември 2023 г. в сравнение със същия период на предходната година.
До момента този сезон е с 5 дни повече отопление и с 1°C по-студено време в сравнение с последните два месеца на 2022 г. Очакваният ефект върху ползването на енергия за отопление е за 13% по – висок разход. В допълнение имаме и промяна на ставката на ДДС от 9% на 20%, уточняват от фирмата топлинен счетоводител.
Данните са на база над 6000 клиенти на централното топлоснабдяване в София, които са с монтирани дистанционни разпределители/топломери и водомери за топла вода и са на месечен дистанционен отчет, без изравнителна сметка.
Според Закона за енергетика, считано от 12.3.2021 г., ако се налага подмяна на уреди за топлинно счетоводство, в това число и водомерите за топла вода, е задължително новите, които се монтират, да се отчитат дистанционно. След 1.1.2027 г. всички уреди за топлинно счетоводство трябва да бъдат дистанционни. Дистанционните водомери за топла вода трябва да са доставени или одобрени от фирмата за топлинно счетоводство, която обслужва сградата.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *