7-и и 8-и блок пред провал

Проектът за нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“ се превръща в политически и рискуваме да го провалим. Тази позиция изрази пред БНТ енергийният експерт Иван Хиновски.
„Какво знаят политиците по темата“, недоумява той. За пример Хиновски даде АЕЦ „Белене“ – проект, който е провален заради политическа намеса.
„Мен ме плаши, че законодателната власт се меси в нещо, което е в прерогативите на изпълнителната власт“, изтъкна Иван Хиновски.
Неговата прогноза е, че този проектът за 7-и и 8-и блок ще бъде провален. Той знае за контакти на политици с фирми относно проекта. Ядрената енергетика е сериозна канава за развитие на зелената енергия, по мнението на енергийния експерт.
Миналата седмица по настояване два поредни дни от ГЕРБ/СДС и ДПС парламентът одобри преговори с „Хюндай“ за изграждане на новите мощности в АЕЦ „Козлодуй“, включен в кратката листа на потенциални строителни фирми по проекта. Предложението мина с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ИТН и един от ПП. Срещу решението му в този вид се обявиха от ПП/ДБ, които искаха преговори да се водят и с американската компания „Бехтел“ (Bechtel).
Хиновски посочи, Европа се наводни с евтин газ и пикове в цената няма да има. Експертът е сезирал институциите за Чирен заради грешни сондажи и съществуващи рискове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *