AI манията покачи борсовите индекси до нови рекорди

Борсовите бикове намериха за какво да се радват през последните дни.

И трите основни индекса в САЩ нараснаха с поне по 1,3% на седмична база, отбелязвайки шеста седмична печалба за осемте седмици от старта на 2024 г.

S&P 500 и Dow Jones Industrial Average затвориха при нови рекорди в четвъртък, след което го направиха отново в петък. Dow в четвъртък се покачи на над 39 000 за първи път.

Все пак търговската динамика в петък беше сравнително тиха: S&P 500 добави по-малко от 0,1%, а Dow се покачи с 0,2%. Nasdaq се понижи с 0,3%, след като скочи с 3% в четвъртък.

Отвъд океана Stoxx Europe 600 се покачи с 1,2% през седмицата, затваряйки на нов рекорд в четвъртък и отново в петък.

На дълговите пазари доходността на референтните 10-годишни облигации падна до 4,258%. Търговците на лихвени деривативи очакват Федералният резерв да поддържа референтната си лихва стабилна поне до срещата през юни, когато виждат 56% шанс за намаление, според инструмента FedWatch на CME Group.В се пак печалбите на фондовия пазар продължават да са силно концентрирани сред т. нар. Великолепна седморка, включваща Alphabet, Amazon.com, Apple, Meta Platforms, Microsoft и Tesla, в допълнение към Nvidia. Това предизвиква притеснение, че индексите са уязвими към колебанията на шепа компании. Но и оптимизъм, че има повече място за разширяване на ралито.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *