AI разкри първите пълни пасажи от неразгадаем досега древен свитък

След като използва изкуствен интелект, за да открие първата прочетена дума от доскоро неразгадан свитък от Херкулан, екип от изследователи е успял да разшифрова няколко почти пълни пасажа от древния текст, които дават представа за философията отпреди почти 2000 години.

Свитъците от Херкулан са стотици папируси, оцелели при изригването на Везувий през 79 г. след Христа. В овъгленото си състояние древните документи биха се разпаднали, ако някой се опита да ги разгърне, а всички текстове върху оцелелите части биха били почти нечетими за човешкото око.

Но с помощта на компютърни технологии и усъвършенстван изкуствен интелект изследователите вече могат да анализират свитъците от Херкулан, без да ги разгръщат и да рискуват да повредят изключително крехките документи. Повече от 2000 знака – първите пълни пасажи – са били дешифрирани от свитъка, според съобщение на компютърни учени, които стартираха „Предизвикателството Везувий“ – състезание, предназначено да ускори откритията около свитъците.

„Виртуално разгъване“

Триото разчита текста, като прилага техника, известна като „виртуално разгъване“, към навития на руло свитък – един от няколкото, притежавани от Institut de France – който е публикуван на уебсайта на конкурса. Процесът е включвал използването на компютърна томография – рентгенова процедура за сканиране на навития, изкривен папирус, което е позволило на изследователите виртуално да сплескат свитъка и да открият мастилото върху страницата с помощта на усъвършенстван изкуствен интелект. След като Фаритор, Надер и Шилигер открват гръцките букви, са привлечени експерти папиролози от Англия, Франция и Италия, които да оценят текста.

Думи от древен философ

Над 1000 карбонизирани свитъка са открити при изригването на Везувий – вулкан близо до Неапол, Италия, който покрива с вулканична кал древноримските градове Помпей и Херкулан. Според University of Kentucky овъглените документи, наричани сега Херкулански свитъци, са намерени в сграда, за която се смята, че е била дом на тъста на Юлий Цезар.

Неотдавна разкодираните пасажи са извадени от края на свитъка и разкриват думи, написани от философа Филодем, за когото се смята, че е бил резидентът, работил в библиотеката, в която са намерени свитъците.

В дешифрирания текст Филодем пише за „удоволствието“ и за това дали изобилието от налични блага може да повлияе на количеството удоволствие, което те доставят.

„Както и в случая с храната, ние не вярваме веднага, че нещата, които са оскъдни, са абсолютно по-приятни от тези, които са в изобилие“, гласи първото изречение.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *