Бъдещето на криптото в Европа

Или се адаптираш, или умираш – това е общото мнение, когато става въпрос за приемането на дигиталните активи от традиционните банки. Швейцария е главен пример за това: някои от нейните жители вече могат да плащат не само кафето си с криптовалути, но и данъците си, отбелязва Euronews.

Европейският съюз наваксва, като дигиталните валути ще бъдат широко регулирани, когато Регламентът за пазарите на криптоактиви (MiCAR) влезе в действие на 1 януари 2025 г. „Европа стана един от лидерите, особено когато говорим за тази рамка за регулиране на криптоактивите“, заяви Иля Волков, член на борда на Crypto Valley Association, на банковия симпозиум Web3 в Женева миналата седмица.

Събитието събра на едно място традиционни и дигитални банки, както и доставчици на блокчейн услуги, за да обсъдят приемането на технологията и криптовалутите. И така, може ли биткойнът да се окаже в обикновена банкова сметка? Отговорът на Волков е „със сигурност“.

„Клиентите на традиционните банки вече ги питат за достъп до криптовалути“, казва Волков, обяснявайки, че развитието на тази технология е подобно на преминаването от плащане с кредитни карти към Apple Pay или Google Pay.

За да се изгради сигурна и прозрачна система, е необходимо да се хармонизира регулирането. Европейският съюз вече е постигнал напредък, като е приел MiCAR. „Криптовалутите ще бъдат регулирани, така че всъщност сега се прави стъпката, за да може да се слее традиционното банкиране с криптофинансирането“, казва Сесилия Перегрина от PwC Швейцария.

Друг пример е град Лугано в Швейцария, където кметството наскоро разшири списъка с данъци и общински такси, които могат да се плащат в криптовалути (приемат Bitcoin BTC и Tether USDT). По-конкретно, градът е приел система, при която жителите сканират QR код върху фактурата и след това избират кой мобилен портфейл искат да използват за плащане.

Такива мерки са изключително полезни за криптолюбивото население на града: около 15% от жителите използват дигитални валути в ежедневието си, като в града има и над 300 магазина и заведения, които приемат плащания в криптовалути.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *