България ще участва в Панаира на детската книга в Болоня

България ще участва в 61-вото издание на Международния панаир на детската книга в Болоня от 8 до 11 април. Организатор на българското представяне на панаира е асоциация „Култура и книжовност“ в партньорство с асоциация „Българска книга“.

Книжният форум в италианския град Болоня е първокласен световен център за обмен на авторски права в сферата на издаването на детски книги, илюстрации и анимация и свързаните с тях културни продукти. В 60-годишната си история панаирът е успял да си създаде уникална и разнообразна публика от издатели, илюстратори, графични дизайнери, литературни агенти, автори, преводачи, дистрибутори, печатари, специалисти по аудиокниги, книготърговци, библиотекари и учители, които  посещават събитието всяка пролет, за да се запознаят с най-новите детски книги и мултимедийни продукти, които са изложени на хиляди щандове. Присъствието на България там е от голямо значение за развитието на книжната индустрия и за популяризирането на културата на страната ни зад граница, отбелязват организаторите на българското участие. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ и Столична програма „Култура“ и със съдействието на консулството на страната ни в Болоня.

В нашия павилион ще бъдат представени най-новите книги на български автори, селекция от детски книги от последните десет години, наградени заглавия, както и стари класически издания. Ще бъде експонирана и изложба на илюстрации от съвременни български художници, която след премиерата си в Болоня ще обиколи няколко града у нас. Нейни куратори са Антон Стайков и Свобода Цекова.

Българското пространство на Панаира на книгата в Болоня ще даде възможност за професионални срещи на родни издатели с техни чуждестранни партньори. На щанда международните посетители ще могат да получат информация за издатели, фестивали и форуми в сферата на книгата и превода в България. Павилионът ще стане домакин на няколко  събития, сред които представяне на финансиращите програми за превод и промоция на българска литература в чужбина.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *