Владимир Пенев ни води по „Пътеки на времето“

Изложбата живопис „Пътеки на времето“ на Владимир Пенев представя Музей-галерия „Анел“ в София до 5 април. Куратор е Пламена Димитрова-Рачева.
Владимир Пенев е художникът на имагинерните реалности, на съзерцанието и на живописната поезия. Той е ловецът на смисъла на думите, който улавя цвета на тяхната аура и образно го превръща във веществено състояние на духа. Той е талантлив и мечтателен пътешественик по пътеката на времето, живеещ в паралелни реалности и многопластови духовни и културни нива. Между пустинята на усамотението и пътуването по течението на живота, той следва вертикалната пътека на себепознанието, която го отвежда до истините за съществуванието и до житейската мъдрост. В изобразителните пространства на картините му реалността е разпознаваема, но е поетично римувана в цвят и форми, трансформирана в техните безкрайни пластични проявления, понякога смесени с натурални природни материали, но винаги облечени в аристократично овладяна емоция, пише за изкуството му Пламена Димитрова-Рачева.
Музей-галерия „Анел“ в София предоставя своите пространства за изкуството на Владимир Пенев, за неговия семантичен и визуално символичен прочит и паралелно с това дава възможност за изложбата му да се одухотвори с поезията на именития му баща – Пеньо Пенев.
По идея на Ангел Симеонов – собственик на галерията, ценителите имат възможност да видят мащабна експозиция с повече от 60 живописни произведения на Владимир Пенев. Той прави творческа ретроспекция на основните цикли в живописта и демонстрира своята философия в изкуството през призмата на личните си преживявания.
Изкуствоведката Пламена Димитрова-Рачева вниква в неговия визуален свят и спецификата на изобразителния му почерк, на тематичните линии, маркиращи сюжетите и въздействието на произведенията му в жанровете на пейзажа, фигуралната композиция, натюрморта и портрета.
Изложбата „Пътеки на времето“ на Владимир Пенев философски имплицира идеи и теми, свързани с различни житейски и творчески етапи в развитието на изкуството му. Картините впечатляват с преплетените в тях материални и духовни реалности, с осезаемото единение на поетичното и символичното, на въображаемото и вещественото видимо. Енигматични, защото могат да бъдат тълкувани, те повеждат въображението по пътеките на времето през пустини, острови, брегове на реки и морета, планини, гори, градове, домове от първосътворението към настоящо преживяното. Живописните платна, създавани последователно дълго в годините на различни точки на света, следват установените тематични линии и крачка по крачка го водят към творческата му зрелост и житейска мъдрост. Това са опуси на многопластовата реалност, в която образите асоциативно и метафорично преминават през виденията и преживяното по съдбовната пътека на времето. Идейният ключ е в поезията на баща му Пеньо Пенев – „Всеки своя пътека си има/ Всеки бърза и търси човека“. В тази съизмеримост на време и пространство е убежището, в което творческият дух на художника е свободен да живее и да изрази себе си в изкуството.
Живописните платна на Владимир Пенев са пропити с емоционалната му чувствителност, пресявайки светлината на неговите вътрешни преживявания. В тях, сякаш по чудо, цветовете преливат от нежност в светлите хармонии на поетичните визии, притихват в монохромията на тъгата, или пък взривяват пространството с кресчендо от ярки, чисти тонове, които изразяват духовен катарзис или възторг от природата. Картините се разгръщат като осветени пространства на духа, организирани в цикли като „Брегът“, „Паднали небеса“, „Улицата“, „Остров за двама“, „Модели“, „Маса за двама“, „Залив“, „Измъчени чувства“.
Изложбата на Владимир Пенев представя неговото изкуство, което се отличава с висока оценка и признание заради своето изтънчено емоционално излъчване и семантичната дълбочина на темите му – космологични, митологични, метафизични, езотерични, диалогични и поетични. Тези произведения разкриват по уникален начин богатството на неговия живописен свят, където поетичните образи и цветова поезия изтриват границите между времето и пространството, водейки ни към размисъл за Безкрайното…
ВЛАДИМИР ПЕНЕВ е роден на 19 февруари 1956 г. в Димитровград. Завършва Националната художествена академия в София, специалност „Живопис“, при акад. Светлин Русев (1981).
Член е на Съюза на българските художници от 1981 г.
Участва в почти всички общи художествени изложби в България, както и в представителни експозиции на българското изкуство в чужбина – Виена, Берлин, Токио, Амстердам, Лондон и др. Участник е в международни пленери и симпозиуми. Представя самостоятелни изложби в България, Германия, Великобритания, Лихтенщайн, Португалия, Испания, Холандия, Швейцария, Австрия, Франция…
Произведения на Владимир Пенев притежават Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, почти всички художествени галерии в страната, както и частни колекции в България и чужбина. Работи в различни живописни жанрове – фигурална композиция, портрет, голо тяло, натюрморт, пейзаж. Автор е на стенописи.

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *